Πως αισθάνονται τα παιδιά όταν τσακώνονται οι γονείς;
Γίνεται να μην υπάρχουν καθόλου τσακωμοί στο σπίτι; Τι είναι υγιές και τι όχι; Ερωτήματα που πολύ πιθανόν να έχετε ή να είχατε και εσείς κάποια στιγμή στη ζωής σας. Λογικό άλλωστε αφού το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάτι που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων.
Η αλήθεια είναι ότι οι τσακωμοί και οι διαφωνίες αποτελούν μέρος μιας υγιούς σχέσης. Ανάλογα το είδος των τσακωμών με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπο το παιδί, μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία και την προσωπικότητά του. Είναι πολύ λογικό, μεταξύ των ζευγαριών να υπάρχουν διαφωνίες. Διαφωνίες που μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις και φασαρία μέσα στο σπίτι. Πότε όμως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο παιδί;
Οι «καλοί» και οι «κακοί» τσακωμοί των γονέων
Όπως προαναφέραμε, το είδος των τσακωμών παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο πως θα αισθανθεί το παιδί εάν βρίσκεται μπροστά. Όταν ο τσακωμός γίνεται σε σχετικά ήπιους τόνους, οι γονείς διαφωνούν με επιχειρήματα και φυσικά στο τέλος υποχωρούν και τα ξαναβρίσκουν, τότε όχι μόνο δεν επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο παιδί, αλλά θα το βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και θα μάθει πως μπορεί να τις διαχειρίζεται. Θα καταλάβει ότι σε μια αντιπαράθεση υπάρχουν πάντοτε οι δύο όψεις του νομίσματος και φυσικά πως ένας τσακωμός δεν σημαίνει ότι οδηγεί σε ρήξη μιας σχέσης.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες φορές και εκείνοι οι τσακωμοί που συνοδεύονται από φωνές, βρισιές και χτυπήματα χωρίς επιχειρήματα και χωρίς μετά να υπάρχει συμφιλίωση. Ένα από τα χειρότερα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να παραμένουν τσακωμένοι χωρίς να μιλιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα στο παιδί, άγχος και στεναχώρια. Η «ποιότητα» λοιπόν των τσακωμών παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στο πως θα επηρεάσει ένα παιδί.
Πως αισθάνονται τα παιδιά όταν τσακώνονται οι γονείς;
Όταν τα παιδιά έρθουν αντιμέτωπα με έναν τσακωμό, διακατέχονται από πολλά και έντονα συναισθήματα που θα επηρεάσει τόσο την ψυχολογία τους όσο και την συμπεριφορά τους. Αρκετές φορές, μη κατανοώντας την αιτία του τσακωμού, τα παιδιά θεωρούν ότι εκείνα ευθύνονται για την όλη κατάσταση. Κάτι τέτοιο φυσικά τα επιβαρύνει ιδιαίτερα. Καλό λοιπόν θα ήταν να εξηγήσετε ότι οι διαφωνίες είναι φυσιολογικές σε μία σχέση και ότι δεν ευθύνεται εκείνο. Κάθε άνθρωπος έχει την δική του άποψη και δεν μπορεί πάντα να είναι σύμφωνη με των υπολοίπων.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν τα παιδιά βρεθούν σε έναν τσακωμό των γονέων, νιώθουν τύψεις και θεωρούν ότι πρέπει να διαλέξουν μια μεριά. Κάτι τέτοιο φυσικά τους δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Επιπρόσθετα, μια συνηθισμένη αντίδραση των παιδιών είναι να ξεσπούν σε φωνές και φασαρία ή σε κάποια ενέργεια που θα τραβήξει την προσοχή σας. Στόχος τους φυσικά να διακόψουν τον καβγά των γονιών για τον οποίο δεν νιώθουν καθόλου ευχάριστα. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που τα παιδιά μπορεί να κάνουν κάποια ζημιά ώστε να σταματήσει ο τσακωμός μεταξύ των γονιών του.
Πώς να χειριστείτε έναν τσακωμό
Σε γενικές γραμμές οι τσακωμοί θα πρέπει να αποφεύγονται μπροστά στα παιδιά. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ευχάριστο οικογενειακό περιβάλλον έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί καλύτερα. Ωστόσο επειδή είναι σχεδόν απίθανο να μην υπάρξει κάποια στιγμή που οι γονείς θα τσακωθούν, θα πρέπει να γίνει χωρίς να ξεπερνάτε τα όρια, πάντοτε δικαιολογημένα και φυσικά στο τέλος να τα βρίσκεται με τον σύντροφό σας και να επιστρέφετε στην όμορφη καθημερινότητά σας.