Τι είναι η Θεραπεία Οικογένειας;
Η οικογενειακή θεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και να επιλύσουν τις συγκρούσεις τους. Παρέχεται συνήθως από ειδικούς ψυχικής υγείας όπως ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κλινικούς κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπευτές ειδικευμένους στη συστημική ή στη θεραπεία οικογένειας.
Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμη είτε μακροπρόθεσμη, αναλόγως με τους θεραπευτικούς στόχους που θα θέσει. Μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας ή μόνο εκείνα που μπορούν ή επιθυμούν να συμμετάσχουν. Στις συνεδρίες μπορούν να καλλιεργηθούν δεξιότητες για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς και για να ξεπερνάτε δύσκολες και αγχωτικές περιόδους, ακόμα και αφού ολοκληρώσετε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα.
Γιατί να επιλέξει κανείς την οικογενειακή θεραπεία;
Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις προβληματικές σχέσεις με τον σύντροφό σας, τα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας. Μέσω αυτής μπορείτε να δουλέψετε πληθώρα ζητημάτων, όπως συζυγικά προβλήματα, σύγκρουση μεταξύ γονέων και παιδιών ή τον αντίκτυπο της κατάχρησης ουσιών ή μιας ψυχικής ασθένειας εντός της οικογένειας.
Η οικογένεια είναι ένας μικρόκοσμος, όπως μια κοινωνική ομάδα. Έχει τη δικής της ξεχωριστή δυναμική, δομή, σύνθεση και κανόνες.
Για να κατανοηθεί η συμπεριφορά ενός μέλους μιας οικογένειας, είναι απαραίτητο να μελετηθεί η συμπεριφορά και των υπολοίπων από τους οποίους συνεξαρτάται, αλλά και ο τρόπος που όλοι αλληλεπιδρούν, σε κάθε πιθανό συνδυασμό. Κατανοούμε λοιπόν τη σημαντικότητα του κάθε μέλους ξεχωριστά για τη δημιουργία αυτής της μοναδικής και ισχυρής δυναμικής.
Η παθογένεια ή προβληματικότητα της συμπεριφοράς ενός μέλους είναι σύνηθες να στηρίζεται στη δυσλειτουργία του συνόλου. Τα συμπτώματα του φαίνεται να εξυπηρετούν και να ωφελούν παράδοξα όλο το οικογενειακό σύστημα και όχι το άτομο που κουβαλάει την ταμπέλα του ‘προβληματικού’. Αυτά μπορούν να γίνουν η φωνή που θα εκπροσωπήσει την οικογένεια και θα την κάνει να αναζητήσει βοήθεια.
Η οικογένειά σας μπορεί να ακολουθήσει οικογενειακή θεραπεία ταυτόχρονα με άλλους τύπους θεραπείας που αφορούν την ψυχική υγεία. Αυτό προκρίνεται ειδικά εάν κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια ή εθισμό. Για παράδειγμα, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη σε περίπτωση που κάποιο από αυτά εμφανίζει ψυχικά παθολογικά συμπτώματα, αλλά το άτομο που έχει τα συμπτώματα θα πρέπει να συνεχίσει και το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας του, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική ψυχοθεραπεία, θεραπεία με φάρμακα κ.α.
Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη για οποιαδήποτε οικογενειακή κατάσταση που προκαλεί άγχος, θλίψη, θυμό ή σύγκρουση. Μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον καλύτερα και να μάθετε δεξιότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά.
Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε οικογενειακή θεραπεία;
Μπορεί να σας τη συστήσει ο οικογενειακός σας γιατρός, ο παιδίατρος σας, ο ατομικός σας ψυχοθεραπευτής, ο ψυχολόγος του/της συζύγου σας, ο ψυχίατρος σας, ο παιδοψυχολόγος του παιδιού σας, ένας φίλος σας που το έχει δοκιμάσει, ένας κοινωνικός λειτουργός, μια δομή ψυχικής υγείας δημόσια ή ιδιωτική που συνεργάζεστε, ένας συμβουλευτικός σταθμός του δήμου, ο ειδικός παιδαγωγός του παιδιού σας, το σχολείο του κ.α.
Πριν προγραμματίσετε συνεδρίες με έναν θεραπευτή, σκεφτείτε εάν αυτός θα ήταν κατάλληλος για την οικογένειά σας.
Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη και ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε:
Εκπαίδευση και εμπειρία
- Ποιο είναι το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο;
- Έχετε άδεια άσκησης επαγγέλματος;
- Έχετε εκπαιδευτεί στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία;
- Ποια είναι η εμπειρία σας με το είδος του προβλήματος της οικογένειάς μου;
Τοποθεσία – Διαθεσιμότητα – Κόστος
- Που ειναι το γράφειο σας;
- Ποιες είναι οι ώρες γραφείου σας;
- Είστε διαθέσιμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
- Ποιο είναι το καθεστώς ακύρωσης μιας συνεδρίας;
- Πόσο χρεώνετε για κάθε συνεδρία;
- Οι υπηρεσίες σας καλύπτονται από το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας μου;
- Θα πρέπει να πληρώσω το πλήρες ποσό εκ των προτέρων;
- Ποια είναι η πολιτική σας για τις ακυρωμένες συνεδρίες;
Διάρκεια και αριθμός συνεδριών
- Πόσο διαρκεί κάθε συνεδρία;
- Πόσο συχνά προγραμματίζονται οι συνεδρίες;
- Ποιο είναι το θεραπευτικό πλάνο;
Είναι σημαντικό να κρατάτε στο μυαλό σας ότι όλα τα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να μην είναι δυνατό να απαντηθούν από τον επαγγελματία από τα πρώτα κιόλας ραντεβού. Ίσως μερικά από αυτά, όπως η ενημέρωση σας για το θεραπευτικό πλάνο ή την κατάλληλη συχνότητα των συναντήσεων να μπορούν να απαντηθούν μετά τη λήψη ενός εκτενούς ιστορικού.
Κατά τη διάρκεια της οικογενειακής θεραπείας μπορείτε:
- Να διερευνήσετε την ικανότητα της οικογένειάς σας να επιλύει προβλήματα και να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα με παραγωγικό τρόπο.
- Να εξερευνήστε τους οικογενειακούς ρόλους, τους κανόνες και τα πρότυπα συμπεριφοράς για να εντοπίσετε ζητήματα που συμβάλλουν στη σύγκρουση, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.
- Να ανακαλύψετε τα δυνατά σημεία της οικογένειάς σας, όπως η αλληλοφροντίδα και τις αδυναμίες της, όπως η δυσκολία να εμπιστευτείτε ο ένας στον άλλο.
- Να προωθήσετε τη σταθερότητα και την ομοιόσταση της.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η οικογενειακή θεραπεία δεν επιλύει αυτόματα τις οικογενειακές συγκρούσεις ή δεν εξαφανίζει μια δυσάρεστη κατάσταση ή μια δυσλειτουργική συμπεριφορά με μαγικό τρόπο. Ωστόσο, μέσω σκληρής και συχνά επίπονης δουλειάς με τους σημαντικούς άλλους και τον εαυτό σας, μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να κατανοήσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να συμβάλλει στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την ομοιόσταση της.
Αποστολοπούλου Μαρία
Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας
(IARPP)
& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)
Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι, Αθήνα
+30 6979220722
maria.apostolopulu@gmail.com