Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να κοιμάται το βρέφος. Ο ύπνος του βρέφους σε ασφαλείς συνθήκες είναι πολύ σημαντικός, γιατί μεταξύ άλλων συντελεί στην πρόληψη του “συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου”.
Πρόκειται για έναν όρο που χαρακτηρίζει τον ξαφνικό, απροσδόκητο θάνατο ενός βρέφους ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών, που προηγουμένως ήταν υγιές, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου από το ιστορικό και τον εργαστηριακό έλεγχο.
Παραδοσιακά, το σύνδρομο αυτό έχει συσχετιστεί με τον ύπνο και μάλιστα τον ύπνο σε μη ασφαλείς συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα ασχολείται όλο και περισσότερο με τη μελέτη των υγιών συνθηκών του ύπνου στα βρέφη.
Μάλιστα, πρόσφατα, η Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής εξέδωσε σαφείς οδηγίες σχετικά με τον ασφαλή ύπνο των βρεφών.
Ο ασφαλής ύπνος του βρέφους: Οδηγίες
Ύπνος & θέση
Τα βρέφη μέχρι την ηλικία του 1 έτους (ή μέχρι να είναι σε θέση να γυρίσουν από μόνα τους από ανάσκελα μπρούμυτα και ανάποδα) πρέπει να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα. Η σύσταση αυτή αφορά τόσο τον νυχτερινό ύπνο, αλλά και μικρότερης διάρκειας υπνάκους μέσα στην ημέρα. Είναι πλέον σαφές ότι η θέση του ύπνου αποτελεί τον πιο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα για την πρόληψη του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου.
Τονίζεται ότι στην ίδια στάση, δηλαδή ύπτια, πρέπει να τοποθετούνται στον ύπνο ακόμη και τα βρέφη με γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς δε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού ή εισρόφησης. Τα βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προστατεύονται από εισρόφηση λόγω της ανατομίας του ανώτερου αναπνευστικού και των αντανακλαστικών τους.
Η πλάγια θέση, που πολλοί γονείς προτιμούν, δεν είναι ασφαλής για τον ύπνο των βρεφών καθώς είναι ασταθής και υπάρχει ο κίνδυνος τα ίδια να κυλήσουν στην πρηνή θέση.
Δε συστήνεται τα βρέφη να τοποθετούνται για ύπνο σε επιφάνειες όπως αυτή ενός καναπέ, στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, στο καροτσάκι ή στο ρηλάξ.
Τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται για ύπνο σε μια σταθερή, σκληρή επιφάνεια (στρώμα) που καλύπτεται από ένα λεπτό, κατάλληλου μεγέθους για το συγκεκριμένο στρώμα (όχι πολύ μεγάλο) σεντόνι. Το στρώμα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της Επιτροπής Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC).
Συστήνεται τα βρέφη να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο δε συστήνεται να μοιράζονται το ίδιο κρεββάτι με τους γονείς, αλλά να κοιμούνται σε δικό τους χώρο, δηλαδή μια ξεχωριστή επιφάνεια σχεδιασμένη για τα ίδια όπως το λίκνο ή η κούνια. Μάλιστα τα βρέφη που θηλάζουν ή ξυπνούν για κάποιο λόγο μέσα στη νύχτα, μόλις ηρεμήσουν πρέπει να επιστρέψουν στο χώρο που κοιμούνται.
Ύπνος & αντικείμενα
- Στο χώρο που κοιμάται το βρέφος δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά αντικείμενα όπως παιχνίδια, μαξιλάρια, σφήνες θέσεως, πάντες ή σεντόνια και κουβέρτες που δεν έχουν στρωθεί σταθερά ώστε να μην μετακινούνται. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν παγίδευση του βρέφoυς και ασφυξία.
- Κατά τον ύπνο τα βρέφη δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ντυμένα ούτε χρειάζεται σκουφάκι. Συνήθως στα μικρά βρέφη, ιδίως σε αυτά με ηλικία μικρότερη του ενός μήνα, χρησιμοποιούμε μια στρώση παραπάνω ενδυμάτων από την αντίστοιχη που θα φορούσε ένας ενήλικας στο ίδιο περιβάλλον.
- Πιπίλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ημερήσιου ή βραδινού ύπνου σε βρέφη που έχει εδραιωθεί ο θηλασμός. Μάλιστα, έχει φανεί από μελέτες ότι η χρήση τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
- Τονίζεται ότι δε συνιστάται οι πιπίλες να στερεώνονται στα ρούχα ή να κρεμιούνται στο λαιμό με διάφορες αλυσίδες γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων (ασφυξίας).
- Η χρήση συσκευών παρακολούθησης, γνωστών ως μόνιτορ, που καταγράφουν τα ζωτικά σημεία (καρδιακή συχνότητα και αναπνοή) δε συστήνεται κατά τον ύπνο των βρεφών. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση τους δεν έχει αποδειχτεί ικανή να μειώσει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ενώ φαίνεται ότι αποτελούν συχνά έναν αναίτιο «συναγερμό» για τους γονείς!
Βαρανάκη Μαρία Ελένη
Παιδίατρος
www.varanaki.care
info@varanaki.care
6936683731
Η κυρία Βαρανάκη Μαρία-Ελένη είναι παιδίατρος με Ιδιωτικό Ιατρείο στην Αθήνα και Επιμελήτρια στην Παιδιατρική Κλινική του Metropolitan Hospital στο Nέο Φάληρο. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Συμμετέχει ενεργά με ανακοινώσεις σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια.