Ως μονογονεϊκές οικογένειες ορίζονται οι οικογένειες εκείνες στις οποίες υπάρχουν ένα ή περισσότερα ανήλικα παιδιά και μόνο έναν γονέα. Όπως είναι κατανοητό, υπάρχουν τρία είδη μονογονεϊκής οικογένειας και συγκεκριμένα εκείνη στην οποία ο ένας γονιός απεβίωσε, λόγω διαζυγίου ή γιατί ο γονιός δεν παντρεύτηκε ποτέ (συνήθως οι γυναίκες που αποφασίζουν να μεγαλώσουν μόνες τους τα παιδιά τους).
Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών διαρκώς αυξάνεται, με βασικότερη αιτία την συνεχή αύξηση των διαζυγίων. Ωστόσο ανεξάρτητα της αιτίας, κάθε μονογονεϊκή οικογένεια καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Εάν λοιπόν και εσείς μεγαλώνετε μόνοι σας τα παιδιά σας, δεν είστε οι μόνοι. Μάλιστα, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για γονείς, που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε καλύτερα στην καθημερινότητά σας.
Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες
Όπως είναι λογικό, όταν μόνο ο ένας γονέας καλείται να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού, οι οικονομικές δυσκολίες είναι αναμενόμενες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο τα σημαντικότερα είναι τα ψυχολογικά – κοινωνικά, τα οποία επηρεάζουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Βάση στατιστικών μελετών, τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν γονιό, παρουσιάζουν κάποια συχνότερα «προβλήματα» έναντι των παιδιών που μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς. Τέτοια προβλήματα συνήθως είναι οι δυσκολίες στο σχολείο και η μεγαλύτερη πιθανότητα να το εγκαταλείψουν, συχνότεροι τσακωμοί με τους γονείς, τάση για παραβατική συμπεριφορά ή καταχρήσεις.
Ψυχολογικά προβλήματα ανάλογα με το είδος της οικογένειας
Φυσικά κάθε είδους μονογονεϊκής οικογένειας καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα. Είτε το έντονο πένθος λόγω απώλειας του ενός γονιού, είτε οι δυσκολίες που προκύπτουν από τους τσακωμούς των γονέων και μετέπειτα του διαζυγίου, είτε ακόμη η αντιμετώπιση του παιδιού στο σχολείο επειδή η μητέρα του δεν παντρεύτηκε ποτέ, είναι ικανά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνικότητα και την ψυχική υγεία του παιδιού.
Σκοπός του άρθρου όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή είναι να δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές στους γονείς που καλούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά μόνοι τους. Κατά συνέπεια δεν θα αναλύσουμε περισσότερο τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Κάτι που πιθανόν να αναλύσουμε σε νεότερό μας άρθρο.
Συμβουλές για γονείς μονογονεϊκών οικογενειών
Οι γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά, καλό θα ήταν να εφαρμόζουν με σταθερότητα και ξεκάθαρο τρόπο συγκεκριμένους κανόνες μέσα στο σπίτι. Είναι λογικό, όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά στο σπίτι, να επικρατεί ένα πεδίο μάχης. Εάν οι κανόνες δεν είναι αυστηροί, τότε εύκολα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος.
Μάλιστα, θα πρέπει να επιτρέψετε σε κάποιο από τα παιδιά σας, συνήθως το μεγαλύτερο, να αναλάβει κάποιες ευθύνες και καθήκοντα λόγω έλλειψης ενός δεύτερου ενήλικα. Είναι λογικό να μην τα προλαβαίνετε όλα και να χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια. Εάν έχετε οικεία πρόσωπα κοντά σας, μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποφεύγετε συζητήσεις που αφορούν τον άλλον γονέα. Σίγουρα εάν έχετε χάσει τον σύντροφό σας, είναι δύσκολο να μιλάτε για αυτόν. Ωστόσο το παιδί είναι λογικό να θέλει να μάθει για τον γονιό του. Στην περίπτωση ενός διαζυγίου, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ή να μιλάτε άσχημα για τον άλλον γονιό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι μπορεί η συμπεριφορά του απέναντί σας να μην ήταν σωστή, αλλά τα παιδιά παραμένει ο γονιός τους, τον οποίο έχουν σαν πρότυπο και από τον οποίο θέλουν ευχάριστες αναμνήσεις.
Τέλος, η ψυχολογία των παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες περνάει από διάφορα στάδια. Θλίψη, θυμό, απογοήτευση, τύχεις και πολλά άλλα. Συζητήστε ειλικρινά μαζί τους, προσπαθήστε να είστε εκεί για αυτά χωρίς να τα ρωτάτε συνέχεια «τι έχεις». Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να σας εκφράσει με τον δικό του τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, η εκδήλωση θυμού απέναντί σας είναι μία αρκετά φυσιολογική αντίδραση, η οποία σταδιακά θα εξασθενήσει.
Αυτό που θα πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας είναι ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε ουσιαστικά μαζί τους και να τους δίνετε τις απαντήσεις που αναζητούν. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τα απασχολούν.