Ο Δώρος Δημοσθένους ενσαρκώνει το τέρας, που όλοι αγαπήσαμε στο τέλος, στην εντυπωσιακή θεατρική παράσταση Η Πεντάμορφη και το Τέρας.... αλλιώς στο Μικρό Παλλάς και μας μιλάει γι'αυτό το γεγονός και όχι μόνο!

1. Η ενσάρκωση του τέρατος της Πεντάμορφης ήταν για εσάς η πρώτη επαγγελματική επαφή με το θέατρο;
Όχι 

2. Αν όχι, σε ποιες άλλες θεατρικές παραστάσεις έχετε πάρει μέρος;
Είχαν υπάρξει οι «Όρνιθες» του Κουν με το θέατρο Τέχνης το 1997, το musical «Grease» το 1998-99 όπου είχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε διάφορα άλλα musicals που προηγήθηκαν μεταξύ 1991-1995 αποσπασματικά.

3. Παρόλο που η επαγγελματική σας εμπειρία και οι σπουδές σας είναι κατά βάση μουσικές, πώς βιώνετε την επαφή με το θέατρο; 
Στην αρχή όταν μου γίνεται η πρόταση με κατακλύζει το άγχος γιατί κατά βάση είμαι τραγουδιστής, όμως η πρόκληση είναι μέρος του χαρακτήρα μου και αρέσκομαι στο να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα. Έχει τύχει να ξανά παίξω ως πρωταγωνιστής στο μουσικό θέατρο, είχα κάνει το μιούζικαλ «Grease». Στην «Πεντάμορφη και το Τέρας Αλλιώς» έχω μπροστά μου ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο από τον Παρασκευά Καρασούλο και το υποστηρίζω με μεγάλη χαρά και σεβασμό.

4. Ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες βρίσκετε ως συμμετέχων σε μια μουσική και σε μια θεατρική παράσταση; 
Οι διαφορές δεν είναι πολλές κι αντιληπτές με την έννοια ότι ένα τραγούδι εκφράζει μια κατάσταση συναισθηματική ή μια ιστορία. Αντιθέτως οι ομοιότητες είναι περισσότερες. Φυσικά, ένα τραγούδι διαρκεί 3-4 λεπτά και σε μια συναυλία  τα τραγούδια είναι πολλά και εκφράζουν πολλές και ποικίλες συναισθηματικές καταστάσεις.

5. Αν έπρεπε να διαλέξετε αποκλειστική συμμετοχή σε μια από τις δυο (ή μουσική παράσταση ή θεατρική παράσταση) εσείς τι θα επιλέγατε και γιατί;
Θα επέλεγα περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό τις μουσικές παραστάσεις γιατί είναι πιο κοντά σε μένα.

6. Ποια είναι η γνώμη σας για τους μικρούς θεατές; Τι ακριβώς τους διαφοροποιεί από τους μεγάλους;
Οι μικροί θεατές είναι πιο αγνοί και με καθαρό κριτήριο. Οι μεγάλοι έχουν διαμορφώσει ένα κριτήριο και είναι πιο άκαμπτοι προς αυτό.

7. Ποιο είναι το σημαντικότερο μήνυμα της παράστασης «η Πεντάμορφη και το Τέρας Αλλιώς…»; Το κοινωνικό μήνυμα που απορρέει πιστεύετε πως ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής;
Το σημαντικότερο θεωρώ μήνυμα είναι στο να μην στεκόμαστε μόνο σ αυτό που φαίνεται, δηλαδή το πασιφανές, το επιφανειακό και το οικείο. Να ψάχνουμε το πιο βαθύ και να είμαστε ανοιχτοί και συμφιλιωμένοι με το διαφορετικό. Πιστεύω πως ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής γιατί εύκολα φανατιζόμαστε, εύκολα κρίνουμε το διαφορετικό και εύκολα γινόμαστε ευάλωτοι στην πλάνη και τον λαϊκισμό.

8. Πιστεύετε πως «το τέρας» παρ’ όλη την τερατώδη μορφή του καταφέρνει να αποδείξει την ευαισθησία του; Υπάρχουν αντιδράσεις παιδιών που να αποδεικνύουν την έκπληξή τους όταν συνειδητοποιούν πως το τέρας της παράστασης δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουν στο μυαλό τους; Αν ναι δώστε μας κάποιο παράδειγμα.
Νομίζω πως πέραν της μορφής του, από την αρχή είναι ένα ευγενές ον που διατηρεί την πριγκιπική του συμπεριφορά. Η μορφή του μόνο προσδίδει κάτι αποκρουστικό. Η έκπληξη των παιδιών έρχεται με την μεταμόρφωσή του σε όμορφο πρίγκιπα, άρα εδώ βλέπουμε την δύναμη που έχει η εξωτερική εικόνα. Το διαφορετικό που δεν μοιάζει με μας, τρομάζει.

9. Τι επιθυμούσατε σε μικρή ηλικία να γίνετε όταν μεγαλώσετε; Ποιες στιγμές ήταν καθοριστικές για τον δρόμο που ακολουθήσατε;
Μικρός ήθελα να γίνω ψαράς, φούρναρης, ιερέας και μαέστρος. Είδα τις πρώτες μου συναυλίες σε ένα θερινό κινηματογράφο, με τον Λουκιανο Κηλαηδόνη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Γιάννη Πάριο. Σε μια συναυλία του Μάριου Τόκα, ενώ ήμουν 5 χρόνων, πήγα στην πρόβα το απόγευμα και είπα στους συντελεστές πως κι εγώ τραγουδάω! Γέλασαν οι άνθρωποι.

10. Τι συμβουλή έχετε να δώσετε σε ένα μικρό παιδί;
Δεν έχω συμβουλές  για παιδιά και γενικά προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος ως άνθρωπος κι ως γονιός.

11. Τι συμβουλή έχετε να δώσετε σε έναν γονέα;
Τα λάθη που έκαναν οι γονείς τους να μην τα κάνουν στα παιδιά τους κι ούτε τα «θέλω» τα δικά μας ως γονείς να γίνονται βαρίδια των παιδιών μας. 

12. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ολοκλήρωσα  ένα δίσκο πάνω σε στίχους της εξαιρετικής Ελένης Φωτάκη και σε μουσική δική μου. Τραγούδια που είχαμε γράψει πριν δέκα χρόνια και θα κυκλοφορήσουν στο προσεχές διάστημα.

12. Έχετε κάποιο όραμα για τον κόσμο μας; Αν ναι ποιο είναι αυτό;
Τα οράματα, μου ακούγονται λίγο ουτοπικές προσδοκίες, το να πω δηλαδή τα αυτονόητα του τύπου. Όσοι δεν έχουν τα προς το ζην, που ζούνε κάτω υπό όποια μορφή τυραννίας, που δεν έχουν όλοι το καλύτερο σύστημα δωρεάν υγείας και παιδείας είναι τετριμμένα. Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Θα αρκεστώ να προσδοκώ στη θέληση των ανθρώπων για προσωπική αυτοβελτίωση και μετά σε συλλογική διεκδίκηση των αυτονόητων. Μετά μπορούμε να έχουμε και όραμα το οποίο κατά τη γνώμη μου συνδέεται με κάτι ανώτερο.

Διαβάστε πληροφορίες για την παράσταση Η Πεντάμορφη και το Τέρας.... αλλιώς.