Τίποτα δεν ακούγεται πιο αναζωογονητικό από μια βουτιά στην πισίνα μια καυτή μέρα του καλοκαιριού. Όμως παρ’ όλη την διασκέδαση που μπορεί να έχουμε με την οικογένειά μας στην πισίνα και στην θάλασσα, άλλη τόση ευθύνη έχουμε σαν γονείς ώστε να διατηρούμε την ασφάλεια των παιδιών μας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τους με το νερό. Η πρόληψη κατά του πνιγμού διαφέρει από ηλικία σε ηλικία, αλλά ο γενικός κανόνας και ο πιο σημαντικός είναι να έχουμε πάντα το νου μας στα παιδιά και να τους μάθουμε όλους τους κανόνες ασφαλείας κατά την διάρκεια της κολύμβησης.
Ο κίνδυνος των πνιγμών αυξάνεται το καλοκαίρι καθώς περισσότερες οικογένειες ξεκινάνε τις καλοκαιρινές του αποδράσεις και δραστηριότητες συνδυάζοντας και μια βουτιά στην θάλασσα ή στην πισίνα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μείνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι ένα παιδί εάν βρεθεί σε κίνδυνο κατά την διάρκεια της κολύμβησης είναι πολύ πιθανόν να μην του δοθεί η ευκαιρία να φωνάξει για βοήθεια ή να κουνήσει τα χέρια του ώστε να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Ο πνιγμός γενικότερα είναι μια διαδικασία χωρίς θορύβους, γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να έχουν την επίβλεψη των παιδιών τους καθ’ όλη την διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Επίσης, ένας κανόνας ζωτικής σημασίας που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός είναι ότι εάν δεν μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στον να πιάσει τα παιδιά του ανά πάσα ώρα και στιγμή τότε βρίσκεται σε επικίνδυνα μακρινή απόσταση από τα παιδιά του.
Πως μπορείτε να αποφύγετε τον πνιγμό ενός μωρού
Τα μωρά μέχρι ενός έτους μπορούν να πνιγούν με μια σταλιά νερό. Με βάση μελετών οι περισσότεροι πνιγμοί σε όλο τον κόσμο σε αυτή την ηλικία προέρχονται από την μπανιέρα.
Ποτέ, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αφήνετε ένα μωρό μόνο του στο νερό ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ακόμα και τα σωσίβια που χρησιμοποιούμε για την θάλασσα, τις πισίνες ή και μέσα στην μπανιέρα για παιχνίδι, δεν είναι αποτρεπτικά ενός τέτοιου γεγονότος.
Πώς να προστατεύσετε ένα νήπιο
Τα νήπια από ηλικίες 1 έως 5 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού στη θάλασσα και στις πισίνες. Θα πρέπει να προσέχετε το νήπιο συνεχώς καθώς πολλές φορές προσπαθούν να περιπλανηθούν και να κάνουν πράγματα χωρίς να έχουν την επίβλεψη των γονιών. Όμως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν από το νερό χωρίς κανένα προειδοποιητικό ήχο.
Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά
Για όλες τις υπόλοιπες ηλικίες οι πιο βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς είναι οι εξής:
- Να έχετε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας όταν το παιδί σας βρίσκεται σε σπίτι ή σημείο που υπάρχει πισίνα.
- Ενημερώστε το παιδί σας για τους κανόνες ασφαλείας όταν βρισκόμαστε στο νερό.
- Να μάθετε να κολυμπάτε σωστά σαν γονείς και να μάθετε και στο παιδί σας τον σωστό τρόπο ακόμα και με την βοήθεια ενός προπονητή κολύμβησης.
- Να παρακολουθήσετε σεμινάρια Ανάνηψης (CPR) σε παιδιά και ενήλικες και να ενημερώνετε τις γνώσεις σας επί του θέματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα .
- Κατανοήστε και εσείς και τα παιδιά σας τους βασικούς κανόνες βοηθείας έτσι ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε άμεσα σε ένα επείγον περιστατικό.