Αρκετές φορές έχουμε ακούσει από γνωστούς και φίλους μας ότι το παιδί τους φωνάζει υπερβολικά μέσα στην διάρκεια της ημέρας ή υπάρχει και η πιθανότητα εμείς οι ίδιοι να το βιώνουμε καθημερινά από το δικό μας.
Οι λόγοι που μπορεί να καταλήγει ένα παιδάκι σε αυτήν την συμπεριφορά ποικίλλουν πχ. μπορεί να είναι θυμωμένο και νευριασμένο με κάτι, μπορεί να είναι πολύ χαρούμενο και ενθουσιασμένο με μια δραστηριότητα που έχει ασχοληθεί ή ακόμα λόγω της πιθανότητας να υπάρχει κάποιο θέμα με την ακοή του.
Γι΄αυτό όταν μπαίνουμε στην διαδικασία να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη κατάσταση με το παιδί μας το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε ώστε να προχωρήσουμε στην λύση του συγκεκριμένου θέματος είναι να επισκεφθούμε έναν γιατρό ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχει αυτή την συμπεριφορά λόγω κάποιου προβλήματος στην ακοή του.
Εάν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις για την ακοή του βγουν καλά τότε η ένταση της φωνής του το πιο πιθανόν είναι ότι οφείλεται στην συμπεριφορά του. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια διαδικασία όπου θα πρέπει να του υπενθυμίζεται γιατρό να χρησιμοποιεί την «ήρεμη φωνή του» και να βρείτε τρόπους επιβράβευσης για κάθε φορά που καταφέρνει να συγκρατήσει την φωνή του στο σωστό επίπεδο έντασης. Το μυστικό στην διαδικασία αυτή είναι να παραμείνετε στο στόχο σας, με μεγάλο απόθεμα υπομονής και επιμονής καθώς και να κρατάτε την υπόσχεση σας ως προς την επιβράβευση και να του την προσφέρετε όταν όντως την έχει κερδίσει.
Το να χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο την φωνή του μπορεί να του προκαλέσει κάποια προβλήματα ως προς τις φωνητικές χορδές του και σίγουρα είναι κάτι που θα θέλαμε να αποφύγουμε όλοι οι γονείς για το παιδί μας. Γι’ αυτό εάν με τον τρόπο σας δεν καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα με το συγκεκριμένο θέμα καλό θα ήταν τότε να επισκεφθείτε ένα ειδικό επί του θέματος π.χ. λογοθεραπευτή έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί σας να διαχειρίζεται την φωνή του.