Όλοι κάνουμε λάθη, πληγώνουμε ο ένας τον άλλον και συχνά, ως γονείς, διατυπώνουμε φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας. Θα ήταν ιδανικό αν οι γονείς και τα παιδιά ήταν τέλειοι, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Αν η «τελειότητα» ήταν όντως ρεαλιστική, δε θα υπήρχε ποτέ μια αφορμή για τους γονείς να απογοητευτούν με τα παιδιά τους, επειδή τα παιδιά τους δε θα συμπεριφέρονταν ποτέ άσχημα. Ούτε τα παιδιά με τους γονείς, γιατί πάντα θα έκαναν αυτό που τα ίδια προσδοκούσαν. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, οι γονείς και τα παιδιά είναι άνθρωποι και δεν είναι τέλειοι.

Ως γονιός που βιώνει απογοητεύσεις, μπορεί να πείτε κάτι στο παιδί σας χωρίς να το σκεφτείτε. Παρακάτω θα μιλήσουμε για μερικές φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας.

5 Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας:

1. «Κάνε γρήγορα, αλλιώς θα σε αφήσω εδώ»
Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου όπως οι ενήλικες. Εάν το παιδί σας έχει ήδη φόβο ότι θα εγκαταλειφθεί ή θα χαθεί, με αυτή τη δήλωση το κάνετε να ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Έτσι, ούτε πιο γρήγορα θα κάνει γιατί θα νιώθει αποσυντονισμένο, ούτε θα είναι ψύχραιμο. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι κάνει το παιδί να χασομερεί και κάντε ό,τι μπορείτε για να τα διευκολύνετε, δίχως να του προκαλείτε φόβο.

2. «Μακάρι να μην είχες γεννηθεί ποτέ»
Κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να ακούσει τον γονέα του να του λέει αυτά τα λόγια. Αυτή η φράση πληγώνει τα συναισθήματα ενός παιδιού, αλλά βλάπτει επίσης την αυτοεκτίμησή του και το κάνει να αισθάνεται ότι δεν είναι επιθυμητό.

3. «Ποτέ δεν κάνεις αυτό που σου ζητάω»
Όταν κάνετε αυτή τη δήλωση ξανά και ξανά, το παιδί σας θα αρχίσει σύντομα να νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά. Θα αρχίσει να αναρωτιέται γιατί να μπει στον κόπο να προσπαθήσει αφού πάλι θα σας απογοητεύσει. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτή τη φράση: «Θα ήθελα να το κάνεις αυτό το πράγμα, με αυτόν τον τρόπο». Να είστε συγκεκριμένοι σε αυτό που ζητάτε, έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβει και να πραγματοποιήσει αυτό που του ζητήσατε.

4. «Δεν έχουμε λεφτά»
Αν λέτε συνέχεια στα παιδιά σας ότι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά κάτι, μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Μπορεί επίσης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η οικογένειά σας αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, είτε είναι αλήθεια είτε όχι, δημιουργώντας τους μεγάλη ανασφάλεια. Αντί να λέτε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά κάτι, καλύτερα να πείτε απλώς ένα «όχι» σε ένα αίτημα, δίχως απαραίτητα να πείτε μια δικαιολογία.

5. «Μακάρι να έμοιαζες περισσότερο στον αδερφό/ στην αδερφή σου»
Εσείς πώς θα νιώθατε αν συνέχεια σας σύγκριναν με κάποιον άλλον, καλύτερο από εσάς; Σε κανέναν φυσικά δεν αρέσει να συγκρίνεται από άλλους. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, θέλουμε να μας εκτιμούν γι’ αυτό που είμαστε. Το να κάνετε δηλώσεις σαν αυτή οδηγεί το παιδί σας να νιώθει ανεπαρκές και ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών, και όχι μόνο. Ένα παιδί που ακούει συχνά αυτού του είδους τις δηλώσεις μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πετύχει τίποτα που να αξίζει, γιατί δεν θα είναι ποτέ τόσο καλό όσο το αδερφάκι του. Αντί να συγκρίνετε τα παιδιά σας, αναγνωρίστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με τις δικές του δυνάμεις και ικανότητες.

Γιορτάστε τις διαφορές τους και αγαπήστε τα παιδιά για αυτό που είναι!

+1. Απαξιωτικά σχόλια για τον άλλο γονέα του παιδιού σας
Τα παιδιά δε χρειάζεται να μπαίνουν στη μέση των διαφωνιών των γονιών τους ή να σας ακούν να μιλάτε άσχημα για τον άλλο γονέα. Αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να πιστεύει ότι πρέπει να διαλέξει πλευρά. Ακόμα κι αν είστε τσακωμένοι ή χωρισμένοι, είναι σημαντικό να λέτε μόνο ευγενικά λόγια για αυτό το άτομο μπροστά στα παιδιά σας.

Όλοι οι γονείς απογοητεύονται με τα παιδιά τους κατά καιρούς. Εάν κάνετε μία από αυτές τις δηλώσεις πάνω στα νεύρα σας, ζητήστε συγγνώμη από το παιδί σας. Εξηγήστε του ότι κάνατε λάθος, ότι δεν εννοούσατε αυτό που είπατε, ότι το αγαπάτε πολύ και ότι θα προσπαθήσετε να μην το ξαναπείτε. Τα παιδιά πρέπει να έχουν γονείς που να τα ενθαρρύνουν και να τα βοηθούν να αναπτυχθούν συναισθηματικά, όχι να γκρεμίζουν την αυτοεκτίμησή τους με απερίσκεπτα και παρορμητικά λόγια, που δεν εννοούν κατά βάθος.