Υπάρχει ένα απλό, ανώδυνο κόλπο για να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλος του μωρού σας μεγαλώνει γερά και δυνατά: μιλάτε με το μωρό σας!
Το να είσαι νέος γονέας δεν είναι πάντα εύκολο. Μεταξύ του ταΐσματος του μωρού, της αλλαγής της πάνας και όλων των καθηκόντων που τρέχουν μόλις γεννηθεί ένα μωρό, οι γονείς έχουν ελάχιστο χρόνο να αναπνεύσουν. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια απλή, ανώδυνη λύση που μπορεί να χωρέσει σε μια ήδη γεμάτη καθημερινή ρουτίνα για να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλος ενός μωρού μεγαλώνει και είναι δυνατός: μιλάτε με το μωρό σας!
Ακριβώς όπως η υγιεινή τροφή θρέφει το μωρό που αναπτύσσεται, έτσι και η λεκτική επικοινωνία με το μωρό τρέφει τον εγκέφαλο του. Ο αριθμός των τρυφερών λέξεων που ακούει ένα μωρό τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του κάνει μεγάλη διαφορά. Η ποσότητα και η ποιότητα της λεκτικής επικοινωνίας, όπως η υγιεινή διατροφή, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να μιλήσετε με το μωρό σας:
Το μωρό σας είναι πραγματικά μια ιδιοφυΐα
Ο εγκέφαλος ενός μωρού μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της ζωής, ο εγκέφαλος υφίσταται την μεγαλύτερη ανάπτυξη, σχηματίζοντας τις περισσότερες νευρικές συνδέσεις. Όταν αυτή η πρώιμη ανάπτυξη δεν καλλιεργείται, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου επηρεάζεται αρνητικά και τα μικρά παιδιά καθυστερούν στην ανάπτυξη και τη μάθηση τους. Η γλώσσα αναπτύσσεται μέσω της κοινωνικής επικοινωνίας, καθώς και την λεκτική, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε την επαφή με τα μάτια, να κάνετε εκφράσεις του προσώπου, με χαμόγελα και χειρονομίες ενώ μιλάτε με το μωρό σας. Μέχρι τη στιγμή που ένα παιδί μπαίνει στο νηπιαγωγείο, όσα από αυτά έχουν ακούσει πολλές τρυφερές λέξεις, έχουν διπλασιάσει το λεξιλόγιο τους από αυτά τα παιδιά που δεν άκουσαν τόσες πολλές.
Χρησιμοποιήστε το «γονικό»
Η ομιλία που απευθύνεται σε βρέφη, γνωστή ως «γονική», είναι μια αποδεδειγμένη προσέγγιση στην ομιλία που χρησιμεύει έτσι ώστε να κρατήσει την προσοχή του μωρού. Αυτή η ομιλία, περιλαμβάνει την ύπαρξη μελωδικού τόνου με υψηλό ρυθμό με σύντομες, και απλές προτάσεις. Ξεχωρίζει τονικά τους ήχους από τα φωνήεντα και τα σύμφωνα, γεγονός που ενισχύει τις διαφορές μεταξύ των ήχων. Αυτό βοηθά τα μωρά να διακρίνουν τους ήχους της ομιλίας πιο εύκολα.
Περιορίστε την ώρα μπροστά σε μια οθόνη
Αποφύγετε τη χρήση της τηλεόρασης, των ψηφιακών παιχνιδιών ή των ηχογραφήσεων για ανάπτυξη της γλώσσας του μωρού. Αυτές οι τεχνικές δεν έχουν το ίδιο όφελος με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενηλίκων-παιδιών.
Ποιότητα, όχι μόνο ποσότητα
Δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες λέξεις λέει ένας γονιός, αλλά έχει να κάνει πρωτίστως με την ποιότητα των λέξεων που εκφωνούνται. Τα μωρά ανταποκρίνονται καλύτερα σε πολλές τρυφερές λέξεις, συμπεριλαμβανομένων και των λέξεων που δηλώνουν ενθάρρυνση, επαίνους ή ακόμα και ερωτήσεις. Αποφύγετε τη χρήση λέξεων όπως «όχι», «σταμάτα» ή «να είσαι ήσυχο» και αντί για αυτές να χρησιμοποιείτε θετικές λέξεις ενώ ταυτόχρονα να μιλάτε με χαρούμενη φωνή. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ακούνε πολλές καινούργιες έννοιες και πράγματα που τα ενδιαφέρει, έτσι ώστε ο εγκέφαλός τους να μπορέσει να κάνει αυτές τις νευρικές συνδέσεις νωρίτερα.
Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids