Με το όλο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αρκετοί είναι οι γονείς που με την εμφάνιση πυρετού αρχίζουν να ανησυχούν μήπως το παιδί τους έχει νοσήσει. Είναι θα λέγαμε απολύτως λογικό, αφού η όλη κατάσταση έχει μεγεθύνει τις φοβίες μας για τις αρρώστιες, τα μικρόβια κλπ. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πυρετός αποτελεί μια ακίνδυνη εκδήλωση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιον ιό ή μικρόβιο.

Αυτό που θα πρέπει πάντοτε να θυμάστε είναι ότι η εκδήλωση πυρετού εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα νόσων, με την πιθανότητα για κάποιο σοβαρό σύμπτωμα να είναι ελάχιστη. Πάμε όμως να δούμε μερικές αναλυτικότερες πληροφορίες. 

Γιατί το παιδί μου κάνει πυρετό;
Κατανοούμε ότι η υγεία του παιδιού σας αποτελεί ότι πιο σημαντικό για εσάς. Ωστόσο αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι τα παιδιά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα, αρρωσταίνουν 6 έως 7 φορές με συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, συνάχι και πονοκέφαλος. Μέχρι πέρυσι, συμπτώματα τέτοιου είδους δεν θεωρούνταν ανησυχητικά, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είχαν να κάνουν με απλή γρίπη.

Φυσικά κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, αφού τα συγκεκριμένα συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις για Covid-19.Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να πανικοβάλλεστε, αφού τις περισσότερες φορές, ο πυρετός οφείλεται είτε σε κάποια απλή ίωση η οποία δεν χρειάζεται ούτε κάποιο αντιπυρετικό, είτε σε κάποιο μικρόβιο το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με μια αντιβίωση. 

Μάλιστα, το ύψος του πυρετού δεν θα πρέπει να σας τρομάζει, αφού σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είτε το παιδί κάνει 38 πυρετό είτε 40 είναι το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να κάνετε εσείς σαν γονιός είναι να εντοπίσετε την αιτία του πυρετού, κάτι που φυσικά θα πρέπει να γίνει με την διάγνωση από έναν ιατρό.

Πότε πρέπει να ανησυχώ;
Αρχικά, πυρετός θεωρείτε όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει ή ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, σαν γονιός θα πρέπει να λάβετε όλα τα προληπτικά μέτρα για την προστασία σας, σαν να έχετε να αντιμετωπίσετε μια περίπτωση κορωνοϊού. Ο λόγος φυσικά για να προστατέψετε εσάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όχι μόνο από τον Covid, αλλά ακόμη και από μια απλή ίωση που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί σας. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας συστήσει και την 24ωρη παρακολούθηση του παιδιού.

Ο πυρετός είναι ακίνδυνος, πλην τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζεται από μωρά κάτω του ενός έτους. Η χορήγηση αντιπυρετικού σε  παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον το παιδί χρειάζεται ανακούφιση και πάντοτε σύμφωνα με την προτεινόμενη δοσολογία. 

Τι θα πρέπει να προσέξω σχετικά με τον πυρετό του παιδιού;
Εάν το παιδί σας είναι μεταξύ του ενός και των δύο ετών, απαιτείται ιδιαίτερος έλεγχος εάν τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο από 24 ώρες. Για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ο πυρετός συνεχίζεται και μετά τις 72 ώρες.

Τόσο οι ιώσεις όσο και ο πυρετός που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, μπορεί να συνοδεύονται από βήχα, βραχνάδα, καταρροή και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και συνήθως είναι μικρής έντασης. Εάν παρόλα αυτά το παιδί σας διαμαρτύρεται για έντονους πονοκεφάλους, πόνους στα αυτιά ή ανεξήγητα εξανθήματα, τότε καλό θα ήταν να προγραμματίσετε άμεσα μια επίσκεψη στον παιδίατρο ή το νοσοκομείο.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πυρετός στα παιδιά υποχωρεί το πρώτο 24ωρο. Εάν ωστόσο συνεχιστεί, μπορείτε φυσικά να προβείτε και στον έλεγχο για κορωνοϊό προκειμένου να αποκλείσετε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ωστόσο  σύμφωνα με τα στατιστικά, το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζει κορωνοϊό και όχι κάποια απλή ίωση ή λοίμωξη είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Τονίζουμε όμως και πάλι ότι από μέρους σας θα πρέπει να τηρήσετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.