Χειρισμός ενός παιδιού που ουρλιάζει συνεχώς
Αυτό ίσως ακούγεται σαν μια πραγματικά απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό όταν το παιδί σας ουρλιάζει συνεχώς και δεν σας ακούει. Είναι πολύ κοινό για τα παιδιά να ενεργούν με έναν διαφορετικό τρόπο στο σχολείο και με έναν άλλο τρόπο στο σπίτι, και αυτό επειδή αισθάνονται ότι μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους όταν βρίσκονται στο σπίτι με τους γονείς τους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κατάστασή αυτή.
Διδασκαλία τεχνικής συναισθηματικής έκφρασης
Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα αναγνώρισης και αντιμετώπισης των συναισθημάτων τους. Μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους για να το κάνουν αυτό είναι να ξεσπούν ή να φωνάζουν. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να τα μάθετε πως να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να σκέφτονται καλύτερους τρόπους για να τα αντιμετωπίσουν. Η προσπάθεια να πείτε στο παιδί σας απλά να μην φωνάζει, ίσως κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα. Αντ 'αυτού, σκεφτείτε τρόπους για να επισημάνετε και να επικυρώσετε τα συναισθήματα τους και να τα μάθετε πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιες στιγμές όταν αυτά είναι ήρεμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε "Η μαμά είναι τόσο απογοητευμένη αυτή τη στιγμή επειδή καθόμαστε στην κίνηση. Θα πάρω τρεις βαθιές ανάσες για να με ηρεμήσουν. Μου αρέσει να προσποιούμαι ότι σβήνω κεριά γενεθλίων όταν παίρνω βαθιές ανάσες. " Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να ενισχύσει το «λεξιλόγιο των συναισθημάτων» του και να εξασκήσει τους τρόπους αντιμετώπισης όταν είναι πιο ήρεμο.
Τεχνική της «διαφορικής» προσοχής
Μια άλλη καλή στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσετε κάτι που ονομάζεται «διαφορική προσοχή» , δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις συμπεριφορές που σας αρέσουν και λιγότερη προσοχή σε προβληματικές ή ενοχλητικές συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, προτιμήστε να μην δώσετε σημασία στο παιδί σας όταν ουρλιάζει, αλλά να το επαινείτε όταν μένει ήρεμο. Φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι, θετικοί και άμεσοι με τον έπαινο σας. Για παράδειγμα, αν θα προτιμήσετε να πείτε "ωραία δουλειά να μένεις ήρεμος και να χρησιμοποιείς την ευγενική φωνή σου" θα το βοηθήσει να μάθει γρηγορότερα να διαχειρίζεται τον θυμό του από το να πείτε απλά "ωραία δουλειά!" ή «ευχαριστώ που δεν ουρλιάζεις». Απλώς θυμηθείτε, όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο και αρχίζετε να αγνοείτε μια συμπεριφορά, είναι σημαντικό να την τηρήσετε και να την ακολουθήσετε. Συχνά, η κακή συμπεριφορά επιδεινώνεται πριν γίνει καλύτερη. Αλλά θα πρέπει να γίνει καλύτερο! Εάν εξακολουθείτε να βρίσκετε πραγματικά δύσκολο το να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, το να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας μπορεί να είναι ένα χρήσιμο επόμενο βήμα.
Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids