Σαν νέοι γονείς είναι πολύ εύκολο να ανησυχήσετε όταν το μωρό σας εμφανίζει οποιαδήποτε “περίεργη” ή ασυνήθιστη κίνηση, όπως τρεμούλιασμα του σαγονιού, ή τίναγμα του χεριού ή του ποδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κινήσεις αυτές είναι νεογνικός τρόμος, δηλαδή φυσιολογικές και ακίνδυνες κινήσεις, που σύντομα, όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, θα υποχωρήσουν.
Τι είναι ο νεογνικός τρόμος;
Ο τρόμος των νεογνών είναι το τρέμουλο που παρουσιάζουν ορισμένες φορές τα νεογέννητα, πιο συχνά στο σαγόνι τους ή στα κάτω άκρα. Είναι η πιο συχνή αυτόματη κίνηση των βρεφών, οφείλεται σε νευρολογική ανωριμότητα και υποχωρεί πλήρως όσο μεγαλώνουν. Μερικές φορές οι γονείς μπορεί να μπερδέψουν αυτό τον τρόμο με σπασμούς, κάτι που φυσικά αγχώνει πολύ τους γονείς. Ο τρόμος στα υγιή τελειόμηνα (δηλαδή όχι πρόωρα) νεογνά δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Τα νεογνά με τρόμο δεν εμφανίζουν καμία άλλη αλλαγή, δηλαδή δεν διακόπτεται η αναπνοή τους, δεν εμφανίζουν κίνηση των ματιών ή δεν αλλάζει το χρώμα τους, συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν άλλη πάθηση. Ο νεογνικός τρόμος είναι απλώς ένας τρόπος αντίδρασης στα ερεθίσματα του νέου τους περιβάλλοντος.
Γιατί συμβαίνει;
Ο νεογνικός τρόμος είναι εκδήλωση έντονης νευρομυϊκής δραστηριότητας στα νεογέννητα και οφείλεται στην ανωριμότητα του νευρομυϊκού συστήματος.
Πόσο συχνός είναι ο νεογνικός τρόμος;
Τα 2/3 των φυσιολογικών νεογνών παρουσιάζουν νεογνικό τρόμο. Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα εμφανίζουν τρόμο σε ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα.
Πού εμφανίζεται συνήθως;
Ο τρόμος μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα και ασύμμετρα σε οποιοδήποτε άκρο και πιο συχνά στην κάτω γνάθο.
Πώς ξεκινάει;
Ο τρόμος εκλύεται πολύ εύκολα στα νεογέννητα με την επίδραση εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της πάνας ή ακόμη και από δυνατό θόρυβο.
Πώς σταματάει ο νεογνικός τρόμος;
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το κράτημα του άκρου που τρέμει. Κρατήστε το απαλά αλλά σταθερά και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα σταματήσει. Ένας άλλος τρόπος είναι να τεντώσετε ή να λυγίσετε απαλά το άκρο που τρέμει. Ο τρόμος της κάτω γνάθου σταματά με την πρόκληση θηλαστικών κινήσεων.
Πόσο καιρό διαρκεί;
Τις περισσότερες φορές ο τρόμος αυτός υποχωρεί μέσα σε 2 εβδομάδες, αν και σπάνια μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 μήνες, με σταδιακή εξασθένηση.
Πότε να επικοινωνήσω με τον παιδίατρό μου;
Αν το τρέμουλο δεν σταματάει με τις προηγούμενες συμβουλές, εκλύεται και άλλες στιγμές πέρα από τις περιπτώσεις των εξωτερικών ερεθισμάτων που αναφέρθησαν τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Επίσης στην περίπτωση που μαζί με το τρέμουλο το παιδί εμφανίζει περίεργη κίνηση των ματιών ή αλλαγή στο χρώμα του ή ακόμη στο ρυθμό της αναπνοής του ή αν οι κινήσεις εμφανίζονται συμμετρικά και στα δύο άκρα ή στο ίδιο χέρι-πόδι συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Βικτωρία Κούγια
Παιδίατρος
Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705
Κινητό : 6942.460.588
Email: victoria@kougia.gr
www.kougia.gr
Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ. η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.
Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.