Τα ψέματα είναι μια αλήθεια μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών. Τα ψέματα είναι ένα στάδιο στην ζωή των παιδιών μας με μεγάλη σημασία καθώς μας δείχνει ότι το παιδί μας αναπτύσσεται κοινωνικά και μπορεί να κατανοήσει ότι η δική του η αλήθεια μπορεί να μην είναι αρεστή στον υπόλοιπο κόσμο και την καλύπτει. Ωστόσο, μεγαλώνοντας θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και πότε τα ψέματα μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις σε διάφορα στάδια της ζωή του. Υπάρχουν, λοιπόν κάποια πράγματα που μπορούμε και εμείς σαν γονείς να κάνουμε έτσι ώστε και στο παιδί να γίνει αντιληπτό ότι κάποιες στιγμές η αλήθεια είναι ο καλύτερος δρόμος και ας είναι πιο δύσκολος.

Και η προσπάθεια μετράει
Ένα καλό πράγμα που μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας είναι ότι δεν χρειάζεται μόνο να επιτύχουν για να έχουν την εύνοιά μας. Διαφορετικά μπορεί να τα οδηγήσουμε στην κακή συνήθεια του να ψεύδονται ή να αντιγράφουν ώστε να μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτά.

Επιβράβευση με όρια
Το να επιβραβεύουμε το παιδί μας για έναν στόχο που κατάφερε να επιτύχει σίγουρα δεν είναι κακό. Όταν όμως αυτό γίνεται στον υπερθετικό βαθμό τότε λειτουργεί αντίστροφα. Με το να επιβραβεύουμε όλη την ώρα το παιδί το μαθαίνουμε να μην δίνει σημασία στην αξία της επιτυχίας του αλλά στο δώρο που περιμένει με την επίτευξή του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να το ωθήσουμε μέχρι και να «κλέψει» για να κερδίσει το «έπαθλο». 

Δείχνοντας αγάπη και στα ελαττώματα του
Ο λόγος που θα πει ένα παιδί ψέματα στους γονείς τους είναι για να μην έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους η οποία θα καταλήξει σε τιμωρία. Εάν το παιδί μας ξέρει ότι σε ότι και να κάνει θα είμαστε εκεί χωρίς να έχουμε μοναδικό στόχο να το τιμωρήσουμε και να δεχτούμε αυτό που έχει να μας πει δεν πρόκειται ποτέ να μας κρύψει τίποτα. Το σωστό θα είναι να επιβραβεύσουμε την κίνηση του να μας πει την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα να του εξηγήσουμε και ποιες είναι οι επιπτώσεις των πράξεων του.