Όταν έρχεται ένα παιδί σε ένα σπίτι, οι γονείς συχνά σκέφτονται πως εκείνο είναι το σημείο που παύουν να υπάρχουν οι δικές τους ανάγκες και η δική τους ζωή, αρχίζοντας να ενδιαφέρονται μόνο για το παιδί. Είναι λογικό να σκέφτεται κανείς με αυτόν τον τρόπο, ενώ κυρίως στην αρχή κάτι τέτοιο φαίνεται να λειτουργεί. Κοιτώντας όμως σε βάθος χρόνου, βλέπουμε πως μία τέτοια πρακτική φθείρει το ζευγάρι και εν συνεχεία το παιδί. Αυτό συμβαίνει καθώς για τα παιδιά οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπα ενηλίκων.
Οι γονείς είναι το πρότυπο
Ένα παιδί, βλέπει μέσω των γονιών, τον κόσμο. Έχει ανάγκη να βλέπει τους γονείς να διασκεδάζουν, να συζητούν για θέματα που τους απασχολούν, να είναι τρυφεροί μεταξύ τους, να έχουν φίλους, να βλέπει ένα υγιές ζευγάρι.
Όλα αυτά διδάσκουν μία πιο ολοκληρωμένη ζωή και οδηγούν ένα παιδί προς την ενηλικίωση με ολοκληρωμένες εικόνες.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ένα βασικό κομμάτι είναι το ζευγάρι να διατηρεί την ερωτική ζωή του. Ο ερχομός ενός παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε ανάγκη για φροντίδα και προσοχή. Η ερωτική σχέση μπορεί να διατηρηθεί και μάλιστα καθημερινά. Από μικρές καθημερινές συνήθειες μεταξύ των δύο οι οποίες θα πρέπει να διατηρηθούν. Το να υπάρχει χρόνος για εσάς σαν ζευγάρι είναι καίριο, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί.
Ζητήστε βοήθεια, και πηγαίνετε μόνοι βόλτες, διασκεδάστε, φύγετε ένα Σαββατοκύριακο. Σε κάθε περίπτωση το παιδί επωφελείται από την συναναστροφή με άλλους ενήλικες, καθώς αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι θέασης του κόσμου, επίλυσης προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα δεν παύει να υπάρχει η ερωτική σχέση. Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο σήμερα.
Η φθορά αλλά και η επιδιόρθωση προκύπτει καθημερινά. Όταν μία σχέση βάλλεται για μεγάλο διάστημα, συχνά δεν υπάρχει χρόνος να την επιδιορθώσουμε και το αντιλαμβανόμαστε αργά. Κάθε μέρα είναι ευκαιρία.
Επιπλέον, βάση καλό θα ήταν να δίνεται και στην ιδιωτικότητα. Όπως συμβαίνει στους ενήλικες, έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν ελεύθερα, ανεξάρτητα και πως τα εμπιστευόμαστε. Επιτρέψτε τους να μένουν σε φίλους, στην γιαγιά, να πηγαίνουν κατασκήνωση. Αυτές οι κινήσεις, επιτρέπουν στο ζευγάρι να ισχυροποιεί τη σχέση και την ερωτική του ζωή, και στο παιδί να αποκτά χρόνο για τον εαυτό του και αυτοεκτίμηση καθώς θεωρεί πως το εμπιστεύεστε.
Στα πλαίσια της ιδιωτικότητας, είναι και οι ατομικές μας ανάγκες. Καλό είναι να διαθέτουμε χρόνο να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, να διασκεδάσουμε με φίλους, να πιούμε ένα καφέ χωρίς τον σύντροφο μας. Μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία δεν θα στερήσουν χρόνο από την οικογένεια αλλά θα διατηρήσουν την εσωτερική μας ευφορία και θα μας κάνουν να νιώθουμε την αυτοφροντίδα που κάθε άνθρωπος σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, χρειάζεται.
Το να αποκτά κανείς παιδί, δε σημαίνει τέλος μίας εποχής αλλά ταυτόχρονα, αρχή μίας επόμενης. Όσο ερωτευμένοι και να είμαστε με τον/την σύντροφό μας, η καθημερινότητα επιφέρει φθορά, όπως και η ανατροφή ενός παιδιού. Η ζωή αποκτά νέες συγκρούσεις και άγχη.
Στην περίπτωση αυτή, μία συμβουλή, θα μπορούσε να είναι να λύνουμε ζητήματα της καθημερινότητας άμεσα και να μην επιτρέπουμε να συσσωρεύεται πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων. Όταν τα παιδιά βλέπουν ώριμες συζητήσεις και λύσεις ζητημάτων, μαθαίνουν και εκείνα πως θα γίνουν ώριμοι ενήλικες, μαθαίνουν την αξία της επικοινωνίας, της έκφρασης συναισθήματος και τον τρόπο που μπορούν να επιλυθούν επιμέρους ζητήματα.
Τέλος, εκτιμήστε τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας, δείξτε του με ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά, ένα φιλί πόσο σημαντικός είναι για εσάς. Η ευγνωμοσύνη είναι βασικό συστατικό για όλες τις σχέσεις.
Δείχνοντας στο παιδί σας μία σχέση υγιή, του μαθαίνεται πραγματικά τι είναι η φροντίδα, η αφοσίωση, η αγάπη!
Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια,
Ψυχολογία BSc, MSc
Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες
Ιδρυτικό Μέλος του www.allaboutparents.gr
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
6985810793
adamopouloukonstantina1@gmail.com