Μήπως τελικά οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά επηρεάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε τη διάθεσή μας;
Ας δούμε παρακάτω μερικά συστατικά της διατροφής που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία μας και να μας βοηθήσουν να νιώθουμε περισσότερο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι:
Τρυπτοφάνη: εμπλέκεται στο μεταβολικό μονομάτι για την σύνθεση της σεροτονίνης, ή αλλιώς της «ορμόνης της ευτυχίας»! Μπορείς να τη βρεις σε τροφές όπως η μπανάνα, η βρόμη, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι, τα κάσιους όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η γαλοπούλα!
Αντιοξειδωτικές ουσίες: Έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν την οξείδωση πολύτιμων για τον οργανισμό ενώσεων, ενώ έχουν νευροπροστατευτική δράση και βοηθούν στην ελάττωση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης! Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (π.χ. μούρα), το τσάι και ορισμένα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς.
Κακάο: Και ποιος από εμάς δεν έχει ψάξει παρηγοριά σε λίγη σοκολάτα; Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: οι φλαβονόλες που περιέχονται στην σοκολάτα παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν, πως η επίδραση αυτή μεγιστοποιείται όταν η κατανάλωση γίνεται με αργό ρυθμό και το άτομο «προλαβαίνει» να απολαύσει αυτό που τρώει.