Σχολείο Αστρονομίας Έναστρον

Μητροπολίτου Αμβροσίου 5 - 7, Λάρισα 412 21 | 6983512219

Περιγραφή

H «Έναστρον» είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού. Σκοπός της ΚοινΣΕπ «Έναστρον», σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσής της, είναι η διάδοση της ιδέας και της επιστήμης της αστρονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αγάπης για τη φύση.

Τμήμα δια ζώσης φοίτησης
Ο κύκλος σπουδών είναι τρία(3) έτη και περιλαμβάνει μαθήματα αστρονομίας, αστροφυσικής, αστροβιολογίας, κοσμολογίας και μετεωρολογίας, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να γίνουν προσιτά σε όλους τους μαθητές. Στόχος του Σχολείου Αστρονομίας είναι, από το πρώτο έτος, τα παιδιά να μπορούν να εντοπίζουν και να αναγωρίζουν στο νυχτερινό ουρανό τους αστερισμούς, τα περισσότερα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος και άλλα απομακρυσμένα ουράνια σώματα, τα οποία είναι ορατά μόνο με τηλεσκόπιο.

Επίσης εξοικειώνονται πλήρως με τη χρήση του τηλεσκοπίου, καθώς και με τις βασικές έννοιες των παραπάνω επιστημών, ενώ είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται τις επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις οι οποίες ανακοινώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση.  

Οι μαθητές του Σχολείου Αστρονομίας συμμετέχουν ενεργά, εφόσον το επιθυμούν, στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Γαλλικό Ινστιτούτο και σε άλλα σημεία της Λάρισας, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις της ΚοινΣΕπ «Έναστρον». Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται παρατηρήσεις με τηλεσκόπια τόσο των αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού, όσο και του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στο Περιβόλι τ΄Ουρανού, στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας.

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης ο μαθητής ή η μαθήτρια που πρωτεύει βραβεύεται με ένα τηλεσκόπιο.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και διεξάγονται κάθε Σάββατο από 16:00-17:30 για την 1η τάξη, 17:45-19:15 για τη 2η τάξη και από 19:30-21:00 για την 3η τάξη.

Το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ ανά έτος για κάθε παιδί (37,5 ευρώ ανά μήνα), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις (3) δόσεις ως εξής : 100 ευρώ με την εγγραφή, 100 ευρώ από 10-30 Ιανουαρίου 2023 και τα υπόλοιπα 100 ευρώ από 15 έως 30 Μαρτίου 2023. 

Διαδικτυακά Μαθήματα Αστρονομίας (Σύγχρονη Διδασκαλία)
Επίσης, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος με τη μέθοδος της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (μέσω διαδικτύου). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μία καλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο, Η/Υ με κάμερα, ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο. Tο κόστος είναι 200 ευρώ ανά έτος και καταβάλλεται σε δύο (2) δόσεις. Η εγγραφή ισχύει από τη στιγμή αποστολής της αίτησης και της καταβολής της  1ης δόσης των διδάκτρων.

Τμήματα ανηλίκων
Το τμήμα διαδικτυακών μαθημάτων αποτελείται από δύο (2) επιμέρους τμήματα. Ένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών και ένα για παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω. Τα μαθήματα για τα τμήματα αυτά διεξάγονται κάθε Κυριακή και Τετάρτη  απογευματινές ώρες.

Διαδικτυακά Μαθήματα Αστρονομίας (Ασύγχρονη Διδασκαλία)
Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων και με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Αυτό σημαίνει ότι με την εγγραφή του ο ενδιαφερόμενος, και εφόσον έχει καταβάλει την 1η δόση των διδάκτρων, θα λαμβάνει στο email του κάθε εβδομάδα ένα video με το μάθημα και τις αντίστοιχες σημειώσεις. Το video και οι σημειώσεις θα αποστέλλονται κάθε Παρασκευή απόγευμα ώστε ο μαθητής να μπορεί να αξιοποιήσει το Σαββατοκύριακο για την παρακολούθηση του μαθήματος. Μόλις ολοκληρωθεί το 50% της ύλης, δηλαδή μετά από οκτώ (8) εβδομάδες θα πραγματοποιείται μία συνάντηση μέσω της πλατφόρμας webex για επανάληψη και επιλύση τυχόν αποριών. Μετά την επανάληψη ακολουθεί ένα τεστ αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος του κάθε μαθητή. Επίσης κατά τη διάρκεια της φοίτησης θα υπάρχουν σύντομα quiz και μικρές εργασίες για την πληρέστερη κατανόηση της ύλης.

Το πρόγραμμα της 1ης τάξης διαρκεί 16 εβδομάδες και το κόστος για τη συμμετοχή είναι 100 ευρώ.

Η εγγραφή γίνεται με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στο info@enastron.org στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου, ένα τηλεφωνο επικοινωνίας και εφόσον πρόκειται για ανήλικο μαθητή τα στοιχεία του γονέα-κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email). Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την καταβολή της 1ης δόσης των διδάκτρων (50 ευρώ).

Για ενημέρωση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας είμαστε πάντα διαθέσιμοι.
Για συνάντηση με φυσική παρουσία μόνο με ραντεβού και τις ημέρες και ώρες των δια ζώσης μαθημάτων :
Κάθε Τρίτη απόγευμα στο JOIST και κάθε Σάββατο απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Δείτε φωτογραφίες

Δείτε ακόμα

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη 17:00 - 18:00
Τετάρτη Κλειστά
Πέμπτη Κλειστά
Παρασκευή Κλειστά
Σάββατο 16:00 - 21:00
Κυριακή Κλειστά

Τι προσφέρει ο χώρος

Φιλικός για οικογένειες Φιλικός για οικογένειες

Στοιχεία επιχείρησης

Τοποθεσία

Μητροπολίτου Αμβροσίου 5 - 7, Λάρισα 412 21
Πλοήγηση στη Google