Σε ποια ηλικία μπουσουλάνε τα μωρά και πώς να τα ενθαρρύνετε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Υγεία

Περιγραφή

Τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να μπουσουλάνε μεταξύ 6-10 μηνών. Κάποια νωρίτερα και κάποια αργότερα, καθώς κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό. Μερικά μωρά όμως δεν μπουσουλάνε, αλλά ξεκινούν κατευθείαν να σηκώνονται και να περπατούν. Αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, εφόσον όλους τους προηγούμενους μήνες η κινητική ανάπτυξη του μωρού είναι φυσιολογική. Ωστόσο, τα οφέλη από το μπουσούλημα είναι πολλά. 

Οφέλη από το μπουσούλημα:

Κινητικά οφέλη:
Ενδυναμώνει τους μύες των άνω και κάτω άκρων, καθώς και τους μύες του κορμού και προετοιμάζει το μωρό για βάδιση. Όσο μπουσουλάνε τα μωρά, βελτιώνεται η ισορροπία, ο προσανατολισμός και ο συντονισμός των άκρων.

Αισθητηριακά οφέλη:
Το μωρό αρχίζει και εξερευνά το χώρο γύρο του καλύτερα και να δέχεται περισσότερα οπτικά, ακουστικά, ιδιοδεκτικά κι άλλα ερεθίσματα.

Νοητικά οφέλη:
Ενεργοποιεί το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κατά την εναλλαγή της κίνησης των αντίθετων άκρων. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται ο συντονισμός των άκρων και η σωματογνωσία (το μωρό αρχίζει και αντιλαμβάνεται καλύτερα το σώμα του και την θέση του μέσα στον χώρο). Επίσης, βελτιώνεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς το μωρό μαθαίνει να προσαρμόζεται στις αλλαγές του χώρου. 

Συναισθηματικά οφέλη:
Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία του μωρού καθώς μπορεί και μετακινείται μόνο του μέσα στο σπίτι.

Βελτιώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό:
Το μωρό αποκτά καλύτερη οπτική αντίληψη και μαθαίνει να προσαρμόζει το σώμα του με βάση την απόσταση και το είδος των αντικειμένων γύρω του. Παράλληλα, αναπτύσσει την συνεργασία και τον συντονισμό των χεριών με τα μάτια.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μπουσουλήσει:

Θέση μπρούμυτα (Tummy Time):
Βάλτε το μωρό σας να περνάει χρόνο ξαπλωμένο στην κοιλιά του, όταν είναι ξύπνιο και παίζει. Σε αυτήν την θέση, τα μωρά ενδυναμώνουν τους μύες του κορμού και των άνω και κάτω άκρων.

Καθιστή θέση:
Τα περισσότερα μωρά, από τον πέμπτο με έκτο μήνα αρχίζουν και κάθονται. Βάλτε το μωρό σας να περνάει χρόνο στην καθιστή θέση και βοηθήστε το να μάθει να μετακινείται από αυτήν την θέση, στην τετραποδική θέση (το μωρό στέκεται βάζοντας βάρος στα χέρια και τα γόνατα του).

Τετραποδική θέση:
Βάλτε το μωρό σας να περνάει χρόνο στην τετραποδική θέση. Μπορεί στην αρχή να χρειάζεται υποστήριξη γύρω από τη λεκάνη ή τον κορμό για να παραμείνει σε αυτήν την θέση. Καθώς μαθαίνει να παραμένει στην τετραποδική θέση, τοποθετήστε παιχνίδια στο ύψος του αγκώνα ή του ώμου για να δώσετε κίνητρο στο μωρό σας να σηκώσει το ένα χέρι του ψηλά.

Αναρρίχηση σε εμπόδια με μαξιλάρια ή σκάλες:
Ενθαρρύνετε το μωρό να σκαρφαλώνει τις εσωτερικές σκάλες του σπιτιού με επιτήρηση από εσάς και να έρπεται πάνω από μαξιλάρια μέσα στο σπίτι ή σε ειδικούς χώρους, όπως οι παιδότοποι για βρέφη.   

Μην βιάζεστε να περπατήσει:
Πολλές φορές οι γονείς ανυπομονούν να δουν το μωρό τους να περπατάει και βάζουν το μωρό στην όρθια θέση, ενθαρρύνοντας το να κάνει βήματα χωρίς να του δίνουν το χρόνο να μάθει να μπουσουλάει.

Αποφύγετε το σκληρό πάτωμα:
Πολλά μωρά δεν μαθαίνουν να μπουσουλάνε γιατί ο χώρος που παίζουν έχει σκληρό πάτωμα κι έτσι τα μωρά αποφεύγουν να βρίσκονται πολλή ώρα στην τετραποδική θέση. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτιμήστε να βάζετε το μωρό σας να παίζει πάνω σε ένα χαλάκι ή μία μοκέτα.  

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος στο πάτωμα:
Μειώστε τον χρόνο που περνάει το μωρό στο καρότσι, στην καρέκλα ή το παρκοκρέβατο και αυξήστε το χρόνο που περνάει ελεύθερο, παίζοντας στο πάτωμα. Έτσι αυξάνετε την πιθανότητα το μωρό να θελήσει να κινηθεί στον χώρο και να προσπαθήσει να μπουσουλήσει.

Εάν οι γονείς ανησυχούν για την κινητική ανάπτυξη του μωρού τους, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους.

Εάν οι γονείς ανησυχούν για την κινητική ανάπτυξη του μωρού τους, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους. Ο/Η παιδίατρος θα συμβουλέψει τους γονείς εάν υποβόσκει κάποια πάθηση κι εάν χρειάζεται κάποια φυσικοθεραπευτική παρέμβαση από ένα εξειδικευμένο παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή. Ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής θα συμβουλέψει τους γονείς πώς μπορούν να του προσφέρουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να καταφέρει να αποκτήσει τις κινητικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ηλικία του.

Κλέλια Νικολοπούλου
Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια
Πτυχίο Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Αθήνα
Μεταπτυχιακό στην Παιδιατρική Νευρολογική Αποκατάσταση, Αγγλία
www.physioatyourhome.com
nklelia@gmail.com
6988672063

Η Κλέλια Νικολοπούλου διαθέτει 10 χρόνια μετεκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Είναι μέλος του Παιδιατρικού Συλλόγου Φυσικοθεραπείας της Αγγλίας, (APCP) The Association of Paediatric Chartered Physiotherapists, UK.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
06/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
06/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
06/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
06/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι