Οι Γονείς λένε για εμάς

Seeing the Invisible στον Εθνικό Κήπο

Αφορά ηλικίες: 0-24 μηνών - 2-4 ετών - 4-6 ετών - 7-8 ετών - 9-10 ετών - 11 ετών και άνω
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Περιγραφή

Οι Outset Greece σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων παρουσιάζουν την έκθεση Seeing the Invisible, για πρώτη φορά στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.

Το seeing the Invisible είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης επαυξημένης πραγματικότητας που ξεκίνησε το 2021 από τους Βοτανικούς Κήπους της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με το Outset Contemporary Art Fund, με την υποστήριξη του Jerusalem Foundation. Η πρώτη έκθεση του είδους της που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο, άνοιξε την πρώτη σεζόν, ταυτόχρονα σε δώδεκα διαφορετικούς κήπους τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η 2η σεζόν του Seeing the Invisible ξεκινά τον Οκτώβριο του 2022 με νέους κήπους συνεργατών σε 8 χώρες. Οι κήποι που συμμετείχαν παρουσίασαν όλοι την ίδια έκθεση, αλλά καθώς τα έργα επεκτείνονται στο μοναδικό περιβάλλον και το πλαίσιο κάθε κήπου, η έκθεση βιώνεται διαφορετικά στο φόντο κάθε τοποθεσίας και κατασκευάζεται σε διαφορετικές επαναλήψεις του ίδιου συνόλου έργων. Μια υπαίθρια έκθεση, το Seeing the Invisible συνεχίζει τις προσπάθειες παρουσίασης και συζήτησης της τέχνης στην τρέχουσα πανδημική κρίση, ενώ επιτρέπει επίσης στις τοπικές κοινότητες να εκτεθούν στο προσκήνιο της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση μπορεί να προβληθεί μόνο μετά από επίσκεψη στους συμμετέχοντες βοτανικούς κήπους και μέσω της εφαρμογής Seeing the Invisible για κινητά που αναπτύχθηκε για αυτό το έργο.

Τοποθετώντας αυτές τις ψηφιακές εμπειρίες μέσα σε βοτανικούς κήπους, χωρίς να διαταράσσονται οι συντηρήσεις, και διατηρώντας το αποτύπωμα άνθρακα στο ελάχιστο, η έκθεση πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με τη φύση, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα και διερευνά τα όρια και τις συνδέσεις μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και φύσης. Τόσο ζοφερό όσο και ελπιδοφόρο, κάθε έργο τέχνης προσφέρει μια μοναδική οπτική σε αυτά τα άλυτα ζητήματα, δημιουργώντας χώρους που προκαλούν σκέψη, βιωματικές και στοχαστικές για τους θεατές να βυθιστούν μέσα τους.

Καθώς οι θεατές καλούνται να εξερευνήσουν τους βοτανικούς κήπους και να εντοπίσουν ενεργά τα έργα τέχνης που είναι διάσπαρτα σε αυτούς, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικές συσκευές για να δημιουργήσουν τα ψηφιακά έργα και, σε πολλές περιπτώσεις, να βιώσουν τον τρόπο με τον οποίο η δική τους φυσική παρουσία επηρεάζει το έργο και αλλάζει την πορεία του. Διερευνώντας περαιτέρω τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του «αντικειμένου τέχνης» και του εαυτού. Δεδομένου ότι τα έργα δεν μπορούν να βιωθούν διαδικτυακά, αλλά απαιτούν από τους θεατές να επισκέπτονται φυσικά τους κήπους, προσφέρουν μια «φυτική» εμπειρία που συνδυάζει τη φυσική τοποθεσία και την ψηφιακή εκδήλωση. Έτσι, η έκθεση προσκαλεί τους θεατές να αναλογιστούν επίσης τις σύγχρονες έννοιες που σχετίζονται με το site και μη, τη φυσική και ψηφιακή σφαίρα.

Το 1968 ο Robert Smithson δημιούργησε μια σειρά έργων με τίτλο Site/Nonsite. Αυτά τα έργα γεωλογικής και γεωγραφικής βάσης ήταν μέρος της συνεχιζόμενης ριζοσπαστικής πρόκλησης του Smithson για τα όρια της γλυπτικής πρακτικής και άνοιξαν το δρόμο για το πιο φιλόδοξο έργο του, Spiral Jetty (1970). Την εποχή της δημιουργίας τους, η ένταση μεταξύ υπαίθριων και εσωτερικών χώρων, διάσπαρτων και περιορισμένων, φυσικών και κατασκευασμένων, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του θεωρητικού λόγου και της καλλιτεχνικής πρακτικής. Σήμερα, καθώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τη φυσική και ψηφιακή σφαίρα βρίσκονται στον πυρήνα της ύπαρξής μας, γίνονται αναπόφευκτο μέρος της καλλιτεχνικής συζήτησης και βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης.

Οδηγίες για ευκολότερη πρόσβαση:

  • Βήμα 1: Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible* μέσω App Store ή Google Play στο κινητό ή στο τάμπλετ σας από τον παρακάτω σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/
  • Βήμα 2: Ανοίξτε την εγκατεστημένη εφαρμογή. Για τη σωστή λειτουργία της θα σας ζητηθεί πρόσβαση στην υπηρεσία εντοπισμού της τοποθεσίας (GPS) και στην κάμερα της συσκευής σας.
  • Βήμα 3: Συνδεθείτε σε Wi-Fi ή ανοίξτε τα δεδομένα της συσκευής σας για να εμφανιστεί σωστά ο χάρτης της έκθεσης. Αφού εμφανιστεί, δεν χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι για να λειτουργεί η εφαρμογή.
  • Βήμα 4: Ακολουθήστε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής σας, περιηγηθείτε στην έκθεση για να ανακαλύψετε τα έργα.

*Η εφαρμογή προϋποθέτει κινητό με 4GB μνήμη το ελάχιστο και λειτουργικό σύστημα Apple iOS 11 ή Android 9.0 Pie (API 28). Υποστηρίζεται εξίσου σε  iPads και τάμπλετ που φέρουν τα  ίδια χαρακτηριστικά.
Προτείνεται στους επισκέπτες της έκθεσης να έχουν κατεβάσει ήδη τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible μέσω Google Play & App Store από τον σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/ πριν από την επίσκεψή τους στον κήπο και να έχουν μαζί τους ακουστικά.

 

Δείτε φωτογραφίες

Τι προσφέρει ο χώρος

Φιλικός για οικογένειες Φιλικός για οικογένειες

Στοιχεία επιχείρησης

Ώρες λειτουργίας

Δευτ 06:00 - 19:00
Τρι 06:00 - 19:00
Τετ 06:00 - 19:00
Πεμπ 06:00 - 19:00
Παρ 06:00 - 19:00
Σαβ 06:00 - 19:00
Κυρ 06:00 - 19:00

Τοποθεσία

Λεωφ. Βασιλίσσης Ἀμαλίας 1, Αθήνα 105 57
Πλοήγηση στη Google

Δείτε ακόμη

Piano City Athens
EVENT
6ο Bobos Arts Festival
EVENT
SmARTies και Dreamdancers - Event
EVENT
Θεματικό εργαστήρι για την Πρωταπριλιά
EVENT