Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72 | 2106460748

Περιγραφή

Τι είναι ο Φούρνος;
Ο Φούρνος είναι ένα μικρό ευέλικτο σχήμα που ασχολείται (από το 1993) με την Τέχνη τον σύγχρονο πολιτισμό και τα ερωτήματα που δημιουργεί. Παράγει ή φιλοξενεί καλλιτεχνικά έργα, προκαλεί δράσεις, και μελετά κοινωνικά φαινόμενα. Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τον ψηφιακό πολιτισμό και έχει πρωτοστατήσει, την δεκαετία του 90, για την εξοικείωση του με το ελληνικό κοινό. Εξετάζει με μία ιδιαίτερη οπτική το θέμα, σαν ένα προμηθεϊκό δώρο που έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ο καθένας. Κεντρικός άξονας των δράσεων του είναι η αφήγηση κυρίως στο Θέατρο στις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες. Δίνει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στο παιδί και τη σχέση του με την Τέχνη.

Το 2021 ο Φούρνος εξελίσσει τις δράσεις του, σε σχέση με τον Ψηφιακό Πολιτισμό, μέσα από το εργαστήριο του, έρευνας και παραγωγής FournosLab.

O Φούρνος (Πολυδύναμο Δίκτυο Επικοινωνίας / επίσημη ονομασία) ιδρύθηκε το 1993 από τον Μάνθο και τη Ντοντό Σαντοριναίου με στόχο να λειτουργήσει σαν ένα ευέλικτος πυρήνας δημιουργίας και έρευνας γύρω από την σύγκληση των τεχνών της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ασχολήθηκε με τα περισσότερα είδη της τέχνης (εικαστικές τέχνες, θέατρο, χορό, περφόρμανς, ηλεκτρονική και ψηφιακή τέχνη). Υπήρξε ο βασικός φορέας για την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα με σεμινάρια παραγωγές και εκδηλώσεις, κυρίως με τη δημιουργία του διεθνούς φεστιβάλ Mediaterra.

Από το 2000 έδωσε έμφαση στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, αφού οι μεθοδευμένες δράσεις του Μάνθου Σαντοριναίου για την ανάπτυξη των ψηφιακών Τεχνών, μετά την εκλογή του ως καθηγητή, εντάχθηκαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Ο Φούρνος στεγάζεται στο παλιό αρτοποιείο της οικογένειας Σαντοριναίου στη Νεάπολη Εξαρχείων. Στην κεντρική αίθουσα έχουν διατηρηθεί στοιχεία από την αρχική λειτουργία του χώρου όπως η καμινάδα και οι πέτρινοι τοίχοι του 1935, θραύσματα μιας παλιάς και εξ ίσου δημιουργικής εποχής κατά την οποία ο φούρνος εν μέρει λειτουργούσε και ως στέκι της γειτονιάς. Τα συγκεκριμένα δομικά στοιχεία συχνά αξιοποιούνται ως σκηνικά στις θεατρικές και ψηφιακές εκδηλώσεις.

Από την ίδρυσή του έως σήμερα αποτελεί ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη συνεργασιών, ανάδειξη νέων ιδεών και ανακάλυψη νέων αξιόλογων δημιουργών, οι οποίοι σήμερα είναι σημαντικοί συντελεστές στον χώρο των τεχνών. Στα 28 χρόνια δράσης του έως σήμερα έχει παράγει πλήθος σημαντικών έργων, πολιτιστικές δράσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας και έχει φιλοξενήσει παραστάσεις αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων δημιουργών.

Ο Φούρνος σύντομα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις εκδηλώσεις που αφορούν στο παιδί πιστεύοντας ότι τα άτομα από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να πλησιάζουν τον πολιτισμό και τις τέχνες, αφού έχουν τη δυνατότητα με ένα δικό τους ειλικρινή και αυθόρμητο τρόπο να προσεγγίσουν και να νοιώσουν τη δημιουργία και τον πλούτο που προσφέρει μια πολιτιστική εκδήλωση. Με αυτό το σκεπτικό, η Παιδική Σκηνή παρουσίασε και δημιούργησε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά από 2,5 ετών. Σε αυτήν την πορεία του τον ακολουθούν για χρόνια οι μικροί θεατές με τους συνοδούς τους, σχολεία και Δήμοι που εμπιστεύονται τις δράσεις του. Εξάλλου οι ιδρυτές του, πριν την δημιουργία του, είχαν ασχοληθεί με την παραγωγή ποιοτικών εκπομπών στην τηλεόραση για τα παιδιά όπως το Ταξίδι στα άσπρα και μαύρα τετράγωνα (σκάκι), Η Χαρά και το Γκουντούν του Ε.Τριβιζά, ο Αργοναύτης του Στρ. Μυριβήλη κ.α.

Το 2021 η επιτυχημένη παιδική παράσταση του «Μήλα Ζάχαρη Κανέλα» θα αποτελέσει και την πρώτη δημιουργία του σε ψηφιακό παιχνίδι με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Φούρνος έχοντας δώσει έμφαση στο δίκτυο, όπως το επισημαίνει ο αρχικός τίτλος του, συνεργάσθηκε με πολλά άτομα, ομάδες και ιδρύματα τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχημένη δράση του, ενώ πολλοί καλλιτέχνες έκαναν στον χώρο του τα πρώτα τους βήματα.

Ο Φούρνος και κυρίως το Διεθνές Φεστιβάλ Medi@terra υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Γκαίτε το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση το Ίδρυμα Ι.Φ Κωστόπουλου, χορηγούς και άλλους φορείς.

Κεντρική Σκηνή
Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου παρουσιάζονται κάθε χρόνο επιλεγμένες παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα δημιουργών και καλλιτεχνικών εκφράσεων. Από την αρχή της λειτουργίας του ο Φούρνος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες ενώ ανέπτυξε συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες που αναζητούσαν έναν ευέλικτο χώρο για να πειραματισθούν και να εκφραστούν.

Ο Φούρνος παρουσιάζει τις δικές του παραστάσεις, επιλεκτικά συνεργάζεται με άλλες θεατρικές ομάδες (αναπτύσσοντας μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας) ή παραχωρεί την αίθουσα. Αναλαμβάνει δωρεάν ένα μέρος της προώθησης του έργου, σε συνεργασία με την βασική προώθηση της θεατρικής ομάδας και προσφέρει δωρεάν τον χώρο για τις πρόβες.
Με τακτές δραστηριότητες και έρευνα για την αφήγηση και την σχέση της με τις τεχνολογίες, αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις, συμβάλλει στις νέες αναζητήσεις του χώρου.

Παιδική Σκηνή
Η Παιδική Σκηνή αποτελεί μια αυτόνομη δραστηριότητα του Φούρνου η οποία παρουσιάζεται τα Σαββατοκύριακα, ενώ εβδομαδιαία γίνονται ειδικές παραστάσεις για σχολεία. Είναι η περίοδος που ο Φούρνος γεμίζει παιδιά που διασκεδάζουν, ζωγραφίζουν συμμετέχουν στις διαδραστικές παραστάσεις, μυούνται στην Θεατρική Τέχνη. Με αυτό τον τρόπο πλησιάζουν τον πολιτισμό, τη δημιουργία, και τον πλούτο ιδεών που προσφέρει μια πολιτιστική εκδήλωση.

Η Παιδική σκηνή οργανώνει επίσης παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, δράσεις ψυχαγωγίας και ταυτόχρονα εκπαίδευσης. Επίσης προσφέρει δωρεάν οπτικοακουστικά έργα στο διαδίκτυο για τους μικρούς φίλους.
Σύντομα, θα ολοκληρώσει το πρώτο ψηφιακό παιχνίδι, βασισμένο στην Θεατρική εμπειρία του έργου «Μήλα Ζάχαρη Κανέλα».

Ψηφιακός Πολιτισμός
Ο Φούρνος υπήρξε πρωτοπόρος στην διάδοση της σύζευξης της Τέχνης και των νέων τεχνολογιών διοργανώνοντας από την ίδρυση του σεμινάρια, ομιλίες και παραγωγές βίντεο τέχνης και πολυθεαμάτων έργων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Κορυφαία εκδήλωση αυτών των δράσεων ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας Medi@terra (1998 έως 2006).

Το Medi@terra στόχευσε στην εδραίωση μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ιδεών στο χώρο της ψηφιακής τέχνης και γενικότερα του ψηφιακού πολιτισμού, από καλλιτέχνες, επιστήμονες και καλλιτεχνικά κέντρα από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έδινε ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Αποτέλεσε ένα project σε συνεχή εξέλιξη, με στόχο τη δημιουργική κριτική που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη κοινωνικών προτάσεων πολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν στον Ψηφιακό Πολιτισμό. Παρουσίασε στην Ελλάδα τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και έρευνες γύρω από την Τέχνη και Τεχνολογία και πρόβαλε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στο διεθνή χώρο. Είχε την δομή Φεστιβάλ σε συνδυασμό με ένα συνέδριο διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Επίσης δράσεις μεγάλης κλίμακας στο χώρο και στο διαδίκτυο συμπλήρωναν την δομή του.

Δείτε φωτογραφίες

Δείτε ακόμα

Μήλα Ζάχαρη Κανέλα στο Θέατρο Φούρνος
EVENT
Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά στο Θέατρο Φούρνος
EVENT

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα 09:00 - 23:00
Τρίτη 09:00 - 23:00
Τετάρτη 09:00 - 23:00
Πέμπτη 09:00 - 23:00
Παρασκευή 09:00 - 23:00
Σάββατο 09:00 - 23:00
Κυριακή 09:00 - 23:00

Τι προσφέρει ο χώρος

Φιλικός για οικογένειες Φιλικός για οικογένειες

Στοιχεία επιχείρησης

Τοποθεσία

Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72
Πλοήγηση στη Google