Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μπορεί να αισθάνεστε διαφορετικά όταν καταναλώνετε ποικιλία από διαφορετικά είδη τροφίμων; Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποδεικνύεται ότι αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας! Το σώμα και το μυαλό μας είναι στενά συνδεδεμένα και τα σωστά τρόφιμα δημιουργούν καλή διάθεση.

Υγιεινή διατροφή, υγιεινή ζωή

Όπως η αναπνοή, έτσι και το φαγητό είναι κάτι που μας δίνει ζωή όμως πολλές φορές δεν γίνεται με προσοχή. Προσθέτοντας μία ή δύο μερίδες στην καθημερινότητα λαχανικά, ολόκληρα φρούτα και καλά λίπη μπορεί να αποτρέψουν έως και το 50% των καρδιομεταβολικών νόσων σε παιδιά και ενήλικες.
Αυτό φυσικά είναι πιο σημαντικό για τους γονείς παρά για τα παιδιά. Έτσι αποδεδειγμένα πολλές υγιεινές τροφές, όχι μόνο αποτρέπουν τις καρδιομεταβολικές ασθένειες που ίσως εμφανιστούν αργότερα, βελτιώνουν τη διάθεση και τη δύναμη του εγκεφάλου μας, καθώς επίσης ενισχύουν σημαντικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
Πολλές φορές αυτό μπορεί να είναι κάτι δύσκολο στην καθημερινότητα, όμως ξεκινώντας να καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα σε καθημερινή βάση, θα αρχίσει να γίνεται αυτόματα και με ευχαρίστηση.

Συμβουλές για την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων στη διατροφή σας

Το να βρεθεί χρόνος για να αγοραστούν και να προετοιμαστούν υγιεινά γεύματα με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς οι οποίοι εργάζονται πολλές ώρες και έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν την οικογένειά σας να προσθέσει μερικές επιπλέον μερίδες υγιεινών τροφίμων καθημερινά.

Καταναλώστε γεύματα με το παιδί σας και κάντε το διασκεδαστικό! Προσθέστε φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα κάνοντας ένα χαμογελαστό πρόσωπο πάνω σε ένα γιαούρτι ή πλιγούρι βρώμης, ή φτιάξτε μικρά ζωάκια όπως ‘μυρμηγκάκια’ απλώνοντας φυστικοβούτυρο πάνω σε ψωμί και προσθέτοντας από πάνω λίγες μαύρες σταφίδες.
Προετοιμάστε τα σχολικά γεύματα των παιδιών σας με επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών σε διάφορα σχήματα έτσι ώστε να τους κινήσουν το ενδιαφέρον.
Προσπαθήστε να έχετε διάφορα μικρά υγιεινά σνακ πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε διάφορα άλλα μέρη που θεωρείτε ότι θα ανταποκριθεί το παιδί σας όταν θα έχει ανάγκη για ένα γρήγορο σνακ.


Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids