Το παιχνίδι «το πάτωμα είναι λάβα» διασκεδάζει επί πολλές δεκαετίες τα παιδιά που μένουν στο σπίτι. Σίγουρα το παιχνίδι έγινε δημοφιλές και στις νεότερες γενιές χάρη στο τηλεοπτικό show του Netflix «Thefloorislava» . Ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι και εσείς ως παιδιά είχατε ζήσει αυτή τη μαγευτική εμπειρία.

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα απλό και μπορεί να παιχτεί από παιδιά κάθε ηλικίας. Άλλωστε η διασκέδαση στο σπίτι χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία, κάτι που τα παιδιά έχουν σε άφθονη ποσότητα. Πάμε να δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διασκεδαστικό αυτό παιχνίδι.

Πως παίζεται το παιχνίδι «το πάτωμα είναι λάβα»;

Το βασικό concept του παιχνιδιού είναι ότι το πάτωμα στο δωμάτιο ή γενικά στο χώρο όπου λαμβάνει χώρα το παιχνίδι, είναι λάβα. Η κλασική μορφή του παιχνιδιού ξεκίνησε ως εξής:
Κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο και φωνάζει «το πάτωμα είναι λάβα»! Στη συνέχεια όσα άτομα βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο έχουν 5 δευτερόλεπτα να προστατέψουν τα πόδια τους από το πάτωμα – λάβα. Εάν κάποιος δεν τα καταφέρει στον χρόνο αυτό χάνει. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να μείνει ένας νικητής.

Φυσικά το παιχνίδι σε μικρές ηλικίες και μεταξύ αδερφών, παίζεται πολύ πιο απλά, αφού σκοπός του παιχνιδιού είναι να μετακινηθούν μέσα στο σπίτι χωρίς να πατήσουν το πάτωμα το οποίο είναι λάβα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμπεριλαμβάνει άλματα από το ένα χαλί στο άλλο, σκαρφάλωμα σε καναπέδες και καρέκλες κλπ.

Το πάτωμα είναι λάβα για μικρά παιδιά

Φυσικά αν τα παιδιά σας είναι μικρής ηλικίας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παιχνίδι επικίνδυνα άλματα και αναβάσεις σε έπιπλα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να διαμορφώσετε το σκηνικό με μερικές κουβέρτες και μαξιλάρια, τα οποία θα εξασφαλίσουν την μέγιστη ασφάλεια. Όσο απλό και αν φαντάζει κάτι τέτοιο, η φαντασία των παιδιών μπορεί να το κάνει ιδιαίτερα ρεαλιστικό. Θυμηθείτε τις δικές σας εμπειρίες από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του παιδιού τόσο πρέπει να ανεβαίνει και το επίπεδο δυσκολίας ώστε να μπορέσει να του προσφέρει διασκέδαση για αρκετή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι μπορεί να συμπεριλαμβάνει σκοινιά από όπου θα πρέπει να κρεμαστού, κυλίνδρους στους οποίους θα πρέπει να ισορροπήσουν και διάφορα άλλα. Φυσικά, η καλύτερη επιλογή για να οργανώσετε κάτι τέτοιο θα ήταν σε μια μεγάλη αυλή και φροντίζοντας για όλα τα μέτρα ασφαλείας (ειδικά προστατευτικά, αφρολέξ και άλλα).

Δεν είναι επικίνδυνο το παιχνίδι αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι, όπως και πολλά άλλα μπορεί να κρύβει κινδύνους εάν δεν οργανωθεί σωστά. Βασική προϋπόθεση πριν το προτείνετε είναι να έχετε εξασφαλίζει την βέλτιστη προστασία του χώρου και των παιδιών που θα παίξουν. Στις μικρές ηλικίες όπου το παιχνίδι περιλαμβάνει μόνο κουβέρτες και μαξιλάρια ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.

Εκεί που θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η προστασία του χώρου και η επίβλεψη από ενήλικα θα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή. Εσείς ξέρετε τα παιδιά σας και γνωρίζετε τις ικανότητές τους. Εάν θεωρείτε ότι κάτι από αυτά που ετοιμάσατε μπορεί να είναι επικίνδυνο αφαιρέστε το. Στόχος δεν είναι να δημιουργήσετε δύσκολες δοκιμασίες όπως το τηλεοπτικό σόου, αλλά να εξασφαλίσετε λίγο διασκεδαστικό χρόνο για τα παιδιά σας.

Διαβάστε επίσης: Μετατρέψτε το παιδικό δωμάτιο σε κάστρο ιπποτών