Πώς να μάθω στο παιδάκι μου να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Η διαδικασία στην οποία ένα παιδάκι ξεκινάει να μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και να μην χρειάζεται πλέον την πάνα, μπορεί να αποτελέσει μια αγχωτική περίοδο τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς.

Ενώ είναι σύνηθες, για τα περισσότερα παιδάκια, να σταματάνε την χρήση της πάνας γύρω στα 3,5 τους χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί για ένα παιδάκι να διαρκέσει περισσότερο η χρήση της. Αυτό συμβαίνει καθώς κάθε παιδάκι έχει τον δικό του τρόπο και χρόνο ανάπτυξης ως προς τις κινητικές του ικανότητες, την αντίληψη των πραγμάτων και των καταστάσεων γύρω του, το ιατρικό ιστορικό του, κτλ.

Αρκετά παιδάκια μπορεί να "μισήσουν" την τουαλέτα καθώς μπορεί να τους  προκαλεί για διάφορους λόγους άγχος και φόβο. Κάποιοι από αυτούς τους λόγους μπορεί να είναι ο ήχος από το καζανάκι, ο φόβος μήπως πέσει μέσα στην λεκάνη ή ακόμα και όλο το μπάνιο σαν δωμάτιο να του αποτελεί μια πηγή άγχους.

Ένας, λοιπόν, όμορφος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια είναι να ξεκινήσετε να εκθέτετε το παιδί σας στο μπάνιο πριν ακόμα χρειαστεί να μπείτε την διαδικασία να σταματήσετε την πάνα και να ξεκινήσετε την χρήση της τουαλέτας.

Κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε είναι:

  • Χρησιμοποιήστε για αρχή ένα γιογιό, θα αντιληφθεί την χρήση του πιο άμεσα και λόγο του μεγέθους του δεν θα νιώσει ανασφάλεια για να το χρησιμοποιήσει.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα όμορφο τραγουδάκι που θα τραγουδάτε κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε είτε το γιογιό είτε την τουαλέτα.
  • Προσαρμόστε την τουαλέτα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη στην χρήση της και με ασφάλεια για το παιδάκι σας π.χ αγοράστε ένα παιδικό καθισματάκι λεκάνης και ειδικό σκαμπό τουαλέτας για να μπορεί να ανέβει σ’ αυτήν με ευκολία.
  • Να του αλλάζετε την πάνα του μέσα στο μπάνιο ώστε να αντιληφθεί σιγά σιγά τον λόγο χρήσης του συγκεκριμένου χώρου στο σπίτι.
  • Μάθετε του να τραβάει το καζανάκι και να πλένει τα χεράκια του κάθε φορά που χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή το γιογιό του.

Με το να συμμετέχει σε διάφορες διαδικασίες που αφορούν την χρήση της τουαλέτας θα γίνει για εκείνο ένα προσιτό μέρος και θα μάθει πιο εύκολα την σωστή χρήση του. 

Εάν παρ’ όλα αυτά μετά από λίγες εβδομάδες δεν έχετε παρατηρήσει κάποια εξέλιξη ως προς την χρήση της τουαλέτας από το παιδί σας συνετό θα ήταν να συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας ώστε να μπορέσει να σας καθοδηγήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο ως προς την διαχείριση και την διαδικασία αυτή. Πάντως, μην ξεχνάτε ότι η διαδικασία αυτή θέλει αρκετή υπομονή και επίσης ότι το κάθε παιδάκι χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να προσαρμοστεί στο οτιδήποτε του φαίνεται και είναι καινούργιο γι’ αυτό.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

25/04/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
25/04/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
25/04/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
25/04/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
25/04/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι