Παιγνιοθεραπεία: Τι είναι τελικά;

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Πριν αρχίσει μία θεραπευτική παρέμβαση της Παιγνιοθεραπείας, γίνεται συνάντηση μεταξύ γονέων και θεραπευτή. Μεταξύ άλλων να παρθεί ιστορικό, καθώς και ποιες είναι οι ανησυχίες των γονέων. Οι ανησυχίες ανά οικογένεια και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικοί φυσικά, αλλά στο τέλος ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος, να είναι ευτυχισμένο το παιδί.

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση ιδανική για παιδιά μεταξύ των ηλικιών 3-11 ετών, όπου ακόμα και να υπάρχουν δυσκολίες στο λόγο εξαιτίας αναπτυξιακών ή συναισθηματικών και άλλων δυσκολιών, μπορεί να εκφραστεί το παιδί με ολοκληρωμένο τρόπο μέσο του παιχνιδιού, εξαιτίας της συμβολική φύσης του. Ο συμβολισμός αυτός δίνει την συναισθηματική απόσταση από συμβάντα που απασχολούν το παιδί, δίνοντας του την δυνατότητα να τα εξερευνήσει, χωρίς την ωμότητα της ίδιας της εμπειρίας ιδίως όταν πρόκειται για τραυματικά γεγονότα. Όποια συναισθήματα βγαίνουν στη επιφάνεια όπως πχ. θυμός, λύπη, χαρά, οργή, εξευτελισμός είναι αποδεκτά άνευ όρων, κάτι το οποίο ίσως δεν είναι εύκολο στο οικογενειακό σπίτι εξαιτίας καθημερινών πιέσεων κ.α. ή ένα σχολείο όπου υπάρχουν 28 παιδιά σε μία τάξη που πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένα.  Αυτό είναι πιο εύκολο σε ένα χώρο όπου “όλα επιτρέπονται” με κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια παιδιού και θεραπευτή, καθώς και του θεραπευτικού εξοπλισμού. Με τον καιρό έτσι μπαίνουν τα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει το παιδί να φέρει θέματα που τον απασχολούν. Κάποια από αυτά μπορούν να είναι θέματα αυτοπεποίθησης, διαζύγιο ή πένθος στην οικογένεια, κοινωνικές σχέσεις, bullying και πολλά άλλα.

Ο στόχος μίας θεραπείας είναι η αλλαγή. Η Παιγνιοθεραπεία επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί όπως του ταιριάζει με τον δικό του ρυθμό, χωρίς επίκριση, αλλά υποστήριξη και ενσυναίσθηση, βοηθώντας το να κατανοήσει τα συναισθήματά του, να τα αποδεχτεί και έτσι να καταφέρει να τα τροποποιήσει.

Η Παιγνιοθεραπεία όμως για να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο χρειάζεται την συμμετοχή των γονέων στην θεραπεία του παιδιού τους, αλλά φυσικά και ο θεραπευτής να τους υποστηρίζει σε αυτή την πορεία, η οποία όντως θα έχει και τις δικές τις δυσκολίες. Πέρα από τις καθημερινές πιέσεις γονείς μπορεί να είναι βεβαρημένοι από τις δικές τους αρνητικές εμπειρίες ή προβλήματα υγείας σωματικής/ψυχικής φύσεως. Η εξερεύνηση αυτών με τον θεραπευτή θα επιτρέψει να υποστηρίξει και την οικογένεια και το παιδί συνάμα, και να είναι μέτοχοι όλοι στην αλλαγή που υπόσχεται το μέλλον.

Κέντρο θεραπειών Έλξη
Παιγνιοθεραπεύτρια Ρέα Σορτάνου

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

28/03/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
28/03/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
28/03/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
28/03/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
28/03/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι