ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Για το σχολείο

Περιγραφή

Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των γονιών τους. Παρατηρούν και μαθαίνουν από τον τρόπο που οι γονείς αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις της ζωής. Η θετική στάση ζωής προγραμματίζει το παιδί αντίστοιχα, θετικά σε σχέση με το σχολείο.

Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο μάθησης. Συχνά παρατηρούμε χρονικές και ποιοτικές διαφορές στον τρόπο που διαβάζουν δυο παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Τα παιδιά που έχουν καλά οργανωμένο και πλευριωμένο εγκέφαλο, αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες για αποτελεσματική μελέτη γρήγορα και ξεκούραστα. Αντίθετα, τα παιδιά που ο εγκέφαλος τους πλευριώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία, χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια και στήριξη για να μάθουν να μαθαίνουν (learning to learn). Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση της μελέτης.

10 τρόποι ενίσχυσης της μελέτης του παιδιού
Αν  βάλουμε σε εφαρμογή τα παρακάτω, είναι πιθανόν να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τον τρόπο μελέτης των παιδιών γρήγορα κι αποτελεσματικά.

  1. Η διαδικασία της μάθησης – μελέτης χρειάζεται να είναι μια θετική εμπειρία. Το διάβασμα θέλει σύστημα και καλή οργάνωση. Για σταθερή απόδoση στο σχολείο, χωρίς εκνευρισμούς και άγχη, συνιστάται καθημερινή μελέτη μικρής διάρκειας καθώς και επαναλήψεις στην ύλη σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Μαθαίνουμε στο παιδί να υπολογίζει τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια εργασία. Στη συνέχεια το ενθαρρύνουμε να βάλει σε σειρά προτεραιότητας τα μαθήματα της ημέρας, ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα.
  3. Ενθαρρύνουμε το παιδί να υπογραμμίζει τα κύρια σημεία του μαθήματος και να κρατά σημειώσεις σε κάρτες, που μπορεί να κολλήσει στους τοίχους του δωματίου του ή και στο ψυγείο (αν πρόκειται για ορθογραφία λέξεων). Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε την οπτική μνήμη, ενώ το βοηθάμε να συγκρατήσει εύκολα περισσότερες πληροφορίες.
  4. Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε όλες τις ηλικίες. Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού, χρειάζονται ένα μικρό διάλειμμα κάθε 20 λεπτά. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, διακόπτουν συνήθως τη μελέτη κάθε 40 με 50 λεπτά. Ο χρόνος μελέτης εξαρτάται άμεσα από την ικανότητα συγκέντρωσης του μαθητή. Μετά το τέλος της μελέτης, επιτρέπουμε στο παιδί να ασχοληθεί για λίγο με κάποια δραστηριότητα που το ευχαριστεί και το χαλαρώνει (παιχνίδι, υπολογιστής, τηλεόραση κλπ).
  5. Διοργανώνουμε απογεύματα ομαδικής μελέτης με τους φίλους του.
  6. Γνωρίζουμε το δυναμικό του παιδιού και δεν το παραφορτώνουμε με εξωσχολικές δραστηρίοτητες, αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με ευχαρίστηση.
  7. Φροντίζουμε να κοιμάται καλά και να θρέφεται σωστά (αποφεύγουμε υπερβολικές δώσεις ζάχαρης και σοκολάτας).
  8. Συμπεριφερόμαστε χαλαρά, σε σχέση με τις σχολικές υποχρεώσεις του παιδιού. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, το βοηθάμε στα μαθήματα μόνο εφόσον μας ζητηθεί από το ίδιο και πάντα με διακριτικό τρόπο. Αποφεύγουμε να καθόμαστε δίπλα του την ώρα της μελέτης.
  9. Δεν ανοίγουμε την τσάντα του σχολείου για να δούμε τι έχει να διαβάσει. Αφήνουμε το παιδί να πάρει από μόνο του την πρωτοβουλία να μας μιλήσει για το σχολείο (μαθήματα, διαγωνίσματα, βαθμούς, φίλους, δασκάλους κλπ).
  10. Κάθε φορά που βοηθάμε το παιδί μας να κατακτήσει μια καινούργια δεξιότητα, ας έχουμε στο νου μας αυτά τα σοφά λόγια: «Αν μου πεις κάτι θα το ξεχάσω. Αν μου διδάξεις κάτι θα το θυμάμαι. Αν μου αναθέσεις κάποια ευθύνη θα μάθω».

Λίνα Κατσίγκρη PhD
Νευρογλωσσολόγος – Λογοπεδικός
www.drlinakatsigri.com
info@drlinakatsigri.com

Η Λίνα Κατσίγκρη PhD είναι Νευρογλωσσολόγος-Λογοπεδικός, πτυχιούχος νευρογλωσσολογίας και πολιτικών επιστημών (BSc) του Πανεπιστημίου Βρυξελλών (VUB), κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών (MA) σε ανώτερες σπουδές γλωσσολογίας (VUB) και διδακτορικού διπλώματος (PhD) με θέμα The Dyslexic Brain: A Neurolinguistic Approach to the Logopedic Treatment of Dyslexia (VUB). Από το 1996, εργάζεται ως λογοπεδικός με εξειδίκευση στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Είναι η δημιουργός του Θεραπευτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανάγνωσης – EULEXIA the gift of reading που συμβάλει με επιτυχία στην αποκατάσταση των μαθησιακών δυσχερειών. Και της Μεθόδου Πρώιμης Ανάγνωσης –ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα, με την ιδιότητα του νευροεπιστήμονα και του πιστοποιημένου HEARTMATH COACH oργανώνει σεμινάρια, ατομικές ή και ομαδικές συνεδρίες αυτοβελτίωσης BRAIN FITNESS και MINDFULNESS.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

29/03/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
29/03/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
29/03/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
29/03/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
29/03/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι