Οι Γονείς λένε για εμάς

Να χωρίσουμε ή να μείνουμε μαζί για το παιδί;

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια που χωρίζουν είναι “να μείνουμε μαζί για το παιδί ή όχι;”. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα θίξω γενικά το θέμα του χωρισμού και του γάμου. Το επίκεντρο είναι τα παιδιά. Σκοπός λοιπόν, δεν είναι να συμβουλεύσω τους γονείς αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει μία τέτοια απόφαση για τα παιδιά.

Το παιδί πρέπει να μεγαλώνει και με τους 2 γονείς
Κανένας δεν διαφωνεί σε αυτό, ποιος όμως καθορίζει το αν το παιδί είναι χαρούμενο; Πολλοί γονείς επικεντρώνονται στην σπουδαιότητα της φυσικής παρουσίας ξεχνώντας την ποιότητα αυτής.

Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν παρουσία και των 2 γονιών αποκτούν μεγαλύτερη ισορροπία ως ενήλικες.

Η ποιότητα όμως; Πόση ισορροπία μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε καβγάδες; Καλό είναι λοιπόν να μην συσχετίζουμε την φυσική παρουσία με τη σωστή διαπαιδαγώγηση.

Άρα είμαστε μόνο γονείς και όχι ζευγάρι. Έξω από το σπίτι ο καθένας μας έχει μία δεύτερη ζωή. Αυτόματα, μπερδεύουμε τα παιδιά μας. Το πρώτο πρότυπο σχέσης μας το παρέχουν οι γονείς και αυτό μιμούμαστε και θεωρούμε φυσιολογικό μεγαλώνοντας. Δίνουν ένα μπερδεμένο πρότυπο στα παιδιά. Αμφισβητούμε αυτά που αισθάνεται και του λέμε πως όλα είναι καλά μεταξύ μας ενώ νιώθει πως δεν είναι. Χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους γονείς και βιώνει μεγάλη ανασφάλεια.

Το παιδί αρχίζει και νιώθει ανασφάλεια καθώς λαμβάνει διαρκώς διπλά μηνύματα. «Οι γονείς μου είναι ζευγάρι; Αγαπιούνται; Κάτι δεν πάει καλά. Μήπως έκανα κάτι εγώ;».

Αυτές είναι ελάχιστες σκέψεις που περνούν αυτόματα από το μυαλό των παιδιών. Και σαφώς δεν έχουν άδικο. Ποτέ μην υποτιμάτε την αντίληψη ενός παιδιού. Αυτός ο καταιγισμός σκέψεων που κάνει ένα παιδί, δεν μπορεί να τις εκφράσει με τον τρόπο που γνωρίζουμε ως ενήλικες, ούτε να τις ερμηνεύσει έτσι. Οι σκέψεις αυτές όμως βρίσκουν τον τρόπο να εκφραστούν με τρόπους που οι ενήλικες δεν μπορούν να αντιληφθούν πως συνδέονται με την μεταξύ τους σχέση.

Κάποιες αντιδράσεις ίσως είναι ξαφνικές φοβίες, ανεξήγητοι πόνοι, ξεσπάσματα θυμού, προβλήματα στην κοινωνικοποίηση ή στο σχολείο, στη μάθηση, αλαλία και πολλά ακόμη. Οι γονείς είναι το λιγότερο αφελείς αν θεωρούν πως τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Δεν γίνεται να κανονικοποιούμε κάτι το οποίο δεν είναι κανονικό, ούτε να αμφισβητούμε το συναίσθημα του παιδιού.

Το να μείνουμε κάτω από την ίδια στέγη ενώ δεν είμαστε ζευγάρι έχει ως αποτέλεσμα το αντίθετο από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Μεγαλώνουμε παιδιά μπερδεμένα, περνάμε διπλά μηνύματα, αμφισβητούμε τις σκέψεις και τα συναισθηματά τους, δημιουργώντας παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και πίστη στον εαυτό τους.

Τέλος ,αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τις περισσότερες φορές τα ζευγάρια μένουν μαζί «βάζοντας μπροστά» τα παιδιά, γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αποχωρισμό και να είναι ενήλικες. Ίσως φοβούνται; Οι λόγοι ποικίλουν όμως ένα είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας.

Τελικά τι είναι καλύτερο για το παιδί;

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα
Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Ψυχολόγος  MSc
Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες
Mέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
6985810793 γονείς, παιδί

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

30/09/2022

100 χρόνια μετά από την καταστροφή της Σμύρνης συνειδητοποιούμε τη σημαντική κληρονομιά της στο σήμερα.

Αθήνα
09/10/2022

Αυτοτελές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 9 - 12 ετών.

Αθήνα
09/10/2022

Αυτοτελές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 2 - 5 ετών και τους γονείς τους.

Αθήνα
09/10/2022

Αυτοτελές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6 - 10 ετών και τους γονείς τους.

Αθήνα
02/10/2022

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει ένα δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών με θέμα το πορτρέτο.

Αθήνα

Επιχειρήσεις

Στο Petit Paris εστιάζουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από το παιχνίδι.

Τα Ανεμοσβουράκια αποτελούν ένα εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης και προσχολικής αγωγής καθώς και χώρο φύλαξης για τους μικρούς φίλους.

Μια ΠΡΟΤΑΣΗ στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντανακλά και εκφράζει το δικό μας όραμα για εκπαίδευση – και ευρύτερα για την παιδεία.

Στο αλφαβητάρι της γνώσης το κάθε παιδί μαθαίνει να διαβάζει μόνο του σωστά, να είναι υπεύθυνο και σίγουρο για τη γνώση του.

Η εκπαίδευση του Eye Level βασίζεται στην αρχή «eye level», δηλαδή οι μαθητές μας αντιλαμβάνονται τη γνώση και τη μάθηση από τη δική τους οπτική γωνία

Κατηγορίες Άρθρων

Για το σχολείο
17
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Υγεία
71
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Διατροφή
22
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Διασκέδαση
68
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Μένουμε σπίτι
22
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι