Γιατί να επιλέξω βιολογικά προϊόντα;

Προτεινόμενα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Διατροφή

Περιγραφή

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ακούγονται τα λεγόμενα διατροφικά σκάνδαλα. Αφορούν πλέον όλο και περισσότερα τρόφιμα, γεγονός που μας κάνει να φοβόμαστε για οτιδήποτε τρώμε.

Οι ανησυχίες του μέσου καταναλωτή προέρχονται, τόσο από το φόβο για τα τρόφιμα που μας παρέχονται, όσο και από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η γενετική τροποποίηση και η ακτινοβόληση των τροφίμων. Έτσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στην αγορά των βιολογικών τροφίμων.

Ως βιολογικά χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που συμμορφώνονται με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη βιολογική παραγωγή. Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργειες, όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου – λιπάσματος και ορμόνης.

Η προτίμηση των βιολογικών προϊόντων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τα νεογνά, τα βρέφη και τα παιδιά, καθώς έχουν ανάγκη για μια ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή για την σωστή ανάπτυξή τους. Επίσης, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι είναι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και είναι προτιμότερο να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα. Οι έγκυες, προτιμώντας τα βιολογικά προϊόντα, θα αποφύγουν ουσίες που θα εισβάλουν στον οργανισμό τους και οι οποίες αργούν πολύ να αποβληθούν από αυτόν. 

Γιατί τα βιολογικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά τρόφιμα;

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά, γεγονός που οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα παραγόντων. Μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής :

·        Το κόστος της παραγωγής τους είναι υψηλότερο.

·        Οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι πολύ χαμηλότερες (>30% μικρότερη παραγωγή).

·        Η προσφορά είναι μικρότερη και δεν καλύπτει τις ανάγκες.

·        Επιπλέον επιβάρυνση του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης.

·        Δεν δίνονται επιδοτήσεις στη βιολογική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τις συμβατικές ,    που επιδοτούνται για απορρύπανση του χωραφιού.

Δεν είναι αποθαρρυντικό το κλίμα όμως, διότι τα τελευταία χρόνια η διαφορά τιμής μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων συνεχώς μειώνεται και αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχουν οι βιολογικές αγορές, στις οποίες συμμετέχουν οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές, χωρίς μεσάζοντες.

Γιατί να επιλέξω Βιολογικά προϊόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά, μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και στο περιβάλλον. Μερικά από τα οφέλη είναι :

·        Δεν εκθέτουν τον οργανισμό μας σε φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές χημικές ουσίες όπως το κάδμιο.

·        Έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών (British Journal of Nutrition). Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά διότι προστατεύουν το σώμα από μόρια που είναι επιβλαβή για την υγεία.

·        Καλλιεργούνται με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον και δεν μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες.

·        Παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

·        Είναι πιο υγιεινά , διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια τους ορμόνες, λιπάσματα ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από την φυσιολογική τους ζωή.

·        Έχουν πιο αυθεντική μυρωδιά και γεύση.

·        Η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών γίνεται στο ακέραιο χωρίς την επιπλέον πρόσληψη χημικών κατάλοιπων.

·        Καμία έκθεση σε κάποια φυτοφάρμακα που σχετίζονται με μορφές καρκίνου αλλά και στειρότητα σε αγρότες.

·        Δεν θα προσληφθούν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε τρόφιμα που πολλές φορές βρέθηκαν πάνω από τα ασφαλή για τον άνθρωπο όρια.

Τα προϊόντα που είναι βιολογικής καλλιέργειας είναι ακριβότερα, όμως τηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τον όρο της ποιότητας. 

Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ακρίβεια είναι ότι η ποιότητα μπορεί να στοιχίζει αλλά αξίζει. 

Μερικοί από τους λόγους που αξίζει να πληρώσουμε το κάτι παραπάνω είναι οι εξής: 

·        Είναι πιο ασφαλή για την υγεία μας.

·        Η μέθοδος παραγωγής τους είναι πιο φιλική για το περιβάλλον.

·        Αποφυγή κατανάλωσης μυκητοκτόνων και ζιζανιοκτόνων (που ψεκάζονται π.χ. στις πατάτες).

·        Αποφυγή κατανάλωσης χημικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται στην φλούδα των φρούτων, σημείο όπου και συγκεντρώνονται τα περισσότερα εκ των θρεπτικών συστατικών τους.

·        Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στα 20-30 % σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και σύμφωνα με την στοιχειοθέτηση που έχει παρατεθεί,  ο όρος ‘’ η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει’’ ισχύει σε μεγάλο βαθμό και χρήζει αναγνώρισης.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

04/12/2023

Ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο δρώμενα, συναυλίες, παιχνίδια, λιχουδιές, face-painting, χειροτεχνίες, εικαστικά εργαστήρια, παραστάσεις και αφηγήσεις.

Αίγιο
04/12/2023

Το πεδίο μας είναι ειδικά διαμορφωμένο με πάνω από 80 εμπόδια διαφόρων ειδών, ώστε να κρατάει απ' την πρώτη στιγμή την αδρεναλίνη σας στα ύψη!

Αλυκές Δροσιάς
04/12/2023

Το club μας διαθέτει τρείς πίστες , ειδικά σχεδιασμένες για να σας προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία δράσης

Ταγαράδες
04/12/2023

Σκοπός της Ακαδημίας είναι η μύηση, εκπαίδευση και υποστήριξη αθλητών και μη, στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Πυλαια
04/12/2023

Η πίστα κατασκευάστηκε το 1988 και είναι μια από τις παλαιότερες και πιο τεχνικές πίστες τις χώρας.

Καλαμάτα

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
93
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
22
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι