Η μουσική παιδεία και η επίδρασή της στην εξέλιξη του παιδιού και του εφήβου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Για το σχολείο

Περιγραφή

Δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι είναι πολύ διαφορετικό, για τη διάπλαση της ποιότητας του ήθους, αν συμμετέχει το ίδιο το άτομο στην εκτέλεση μουσικών έργων. Γιατί είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο άνθρωποι χωρίς μουσική πρακτική πείρα να γίνονται σπουδαίοι κριτές.
Αριστοτέλης

Τα προγράμματα όπως η μουσική παιδεία έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των δεξιοτήτων στα παιδιά. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης δεν περιορίζονται στο να ωφελούν τα παιδιά στο παρόν, αλλά συμβαδίζουν με την προετοιμασία τους για όλες τις μελλοντικές τους προσπάθειες σε κάθε τομέα, προσφέροντας ηρεμία, συγκέντρωση και ευχαρίστηση.

1. Βελτιωμένες γλωσσικές δυνατότητες
Θα θέλατε το παιδί σας να έχει μεγαλύτερο λεξιλόγιο και βελτιωμένες δεξιότητες κατανόησης ανάγνωσης; Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής μουσική εκπαίδευση βελτιώνει και τους δύο τομείς. Η μουσική εκπαίδευση απαιτεί από τους μαθητές να αναγνωρίζουν και να επαναλαμβάνουν τον τόνο, τον τόνο ή την εκφώνηση των λέξεων. Ειδικά στα μικρά παιδιά, η μουσική ωφελεί άμεσα την ικανότητα να μαθαίνουν λέξεις, να τις εκφωνούν σωστά και να επεξεργάζονται τους πολλούς νέους ήχους που ακούν από άλλους, ή/και συνδυαστικά με ένα μουσικό όργανο.

2. Βελτιωμένη μνήμη
Η μουσική εκπαίδευση περιλαμβάνει υψηλό επίπεδο απομνημόνευσης. Οι μαθητές πρέπει να μπορούν να διαβάζουν μουσική με την όραση, να παίζουν τις κατάλληλες νότες στο όργανό τους ή να ανακαλούν στίχους. Αυτή η διαδικασία ωφελεί το συνολικό κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Η μουσική αποθηκεύεται επίσης εύκολα στη μνήμη μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να βοηθήσετε τα παιδιά να θυμούνται πράγματα.

3. Ενισχύεται ο συντονισμός χεριού-ματιού
Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου είναι γνωστό ότι ενισχύει την επιδεξιότητα και τον συντονισμό χεριού-ματιού. Όταν παίζεις ένα μουσικό όργανο, πρέπει να είσαι σε θέση να δημιουργείς τις σωστές νότες με τις κατάλληλες κινήσεις των χεριών, είτε αυτό είναι το χτύπημα πλήκτρων, το κλείσιμο βαλβίδων ή η χρήση άλλων έγχορδων οργάνων. Παράλληλα, χρειάζεται η ανάγνωση από παρτιτούρες, οπότε ο συντονισμός είναι απαραίτητος. Αυτή η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική και ευεργετική στα μικρότερα παιδιά, καθώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σε πολυδιάστατη συχνότητα.

4. Ισχυρές συνήθειες μελέτης
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εκτίθενται σε πιο αυστηρά μαθήματα σπουδών, ο χρόνος που αφιερώνεται στην επανεξέταση και τη διατήρηση των γνώσεων είναι σημαντικός για την επιτυχία. Όταν τα παιδιά εκτίθενται στη σωστή μουσική εκπαίδευση, μαθαίνουν ισχυρές συνήθειες μελέτης. Το να κατακτήσουν τη συγκεκριμένη μουσική τους τέχνη απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, συνεχής εξάσκηση και υπομονή. Αυτές οι πειθαρχημένες συνήθειες εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς μαθημάτων.

5. Ομαδικότητα
Η μουσική θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος για την ενίσχυση της ατομικής έκφρασης. Μπορεί όμως επίσης να διδάξει την ομαδική εργασία. Οι μαθητές συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια μουσική ομάδα, που θα έχει τεχνικά σωστή απόδοση. Βοηθιούνται μεταξύ τους για να επιτύχουν κοινούς στόχους.

6. Μουσική εκπαίδευση στα παιδιά
Η μουσική εκπαίδευση είναι μια σημαντική πτυχή της παροχής στα παιδιά, μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Όταν ταυτόχρονα συνδυάζεται αρμονικά με τα υπόλοιπα μαθήματα, η μουσική βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, να χτίσουν βασικές δεξιότητες και να προετοιμαστούν για λαμπρό μέλλον.

Το timeforkids.gr προτείνει τα παρακάτω Ωδεία, (καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας), καθώς αντιλαμβάνονται πλήρως ότι ένα από τα πιο χρήσιμα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης είναι η αυξημένη ικανότητα επεξεργασίας καταστάσεων και εύρεσης λύσεων διανοητικά. Όσοι έχουν μουσική εκπαίδευση έχει βρεθεί ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα όγκου φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο τους, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ακουστική επεξεργασία και την κατανόηση. Παραδόξως, ένας από τους τομείς της ζωής που είναι πιο σημαντικός, είναι η δημιουργία σχέσεων. Έτσι τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να μαθαίνουν να ακούν τους άλλους, να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, να αντιδρούν με μεγαλύτερο βάθος και κατανόηση, και να λειτουργούν αποτελεσματικά στην ταυτόχρονη πολυεργασία.


Μελωδείο Δημήτρης Φανιάς
Παγκάλου 4, Αχαρνές 136 71 Ι Τηλέφωνο: 2102400888 

Ενώνουμε την εμπειρία με τις αμέτρητες ώρες μουσικής διδασκαλίας με καινοτόμες ιδέες εξέλιξης του σήμερα και συνεχίζουμε με επιτυχία στον φιλόξενο για όλους χώρο μας, το υπέροχο ταξίδι μουσικής σε μεγάλους και μικρούς από έμπειρους καθηγητές.
Η μεγάλη καινοτομία του Ωδείου μας στην περιοχή Αχαρναί - Θρακομακεδόνες είναι ότι από φέτος έχουν ενταχθεί τα μαθήματα φωνητικής εξειδικευμένα πάνω στο μιούζικαλ και το μουσικό θέατρο γενικότερα σε όλα του τα είδη, για μικρούς και μεγάλους, όπου θέατρο, κίνηση και τραγούδι γίνονται ένα. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Προσφορά: Μουσικοκινητική Αγωγή - Προπαιδεία για παιδιά 3,5 - 6 ετών ΜΟΝΟ με 20 ευρώ το μήνα. Η προσφορά ισχύει καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.


Lab Νέας Σμύρνης I Music Education
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 146, Νέα Σμύρνη 171 22 I Τηλέφωνο: 210 9354319 

Έχοντας την εμπιστοσύνη χιλιάδων μαθητών για περισσότερα από 20 χρόνια νιώθουμε την ευθύνη να είμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά, ώστε να προσφέρουμε το ιδανικότερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί κάθε μουσικό ταλέντο.

Με οδηγό την αγάπη για τη μουσική, και κινητήριο δύναμη την καλύτερη ομάδα καθηγητών στην Ελλάδα, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι στοχεύοντας ψηλότερα από ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


LAB Kallithea | Music Education
Iφιγένειας 67, Καλλιθέα 176 72 Ι Τηλέφωνο: 210 9565740 

Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη όσο πιο νωρίς ένα παιδί έρθει σε επαφή με τον φανταστικό κόσμο της μουσικής τόσα περισσότερα οφέλη θα έχει ως προς την ανάπτυξη του. Μέσα από τα μαθήματα μουσικής που μπορεί να παρακολουθήσει ένα παιδί καταφέρνει να εξασκεί τον εγκέφαλο του μέσω διαφόρων προκλήσεων με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο. Μ’ αυτή την διαδικασία, ενισχύει τον δείκτη νοημοσύνης του και μαθαίνει να διαχειρίζεται και να οργανώνει την σκέψη του, ικανότητα η οποία θα του φανεί πολλή σημαντική και στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.  

Γι’ αυτό στην απόφασή του παιδιού σας να εξερευνήσει ένα ιδιαίτερο κόσμο όπως είναι της μουσικής αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας ώστε να του βρείτε την σωστή σχολή μουσικής. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

19/04/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
19/04/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
19/04/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
19/04/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
19/04/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι