🎉 Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο της παιδικής διασκέδασης και όχι μόνο!
🎈 Θα σας στέλνουμε τις πιο φρέσκες πληροφορίες κατευθείαν στο inbox σας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Διατροφή / Υγεία, Υγεία
Μήπως ακούς ολοένα και πιο συχνά για τη δίαιτα Low Fodmap; Τι ακριβώς είναι και πότε συστήνεται να την ακολουθήσεις; Ήρθε η ώρα να λύσουμε όσες απορίες έχεις γύρω από το διατροφικό πρότυπο που συζητιέται πολύ! Τι σημαίνει Low Fodmap Diet Low Fodmap Diet στα ελληνικά είναι η δίαιτα χαμηλή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες (φρουκτόζη, λακτόζη, πολυόλες & φρουκτάνες). Τι σημαίνει αυτό; Ότι προτείνει τον αποκλεισμό από την διατροφή συγκεκριμένων ολιγοσακχαριτών που όταν φτάνουν στο λεπτό έντερο δεν απορροφώνται επαρκώς και γι΄αυτό υπόκεινται σε ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως φουσκώματα, διάρροιες και άλλες ενοχλήσεις. Οι 3 κατηγορίες τροφίμων Υψηλά σε Fodmaps τρόφιμα Χαμηλά σε Fodmaps τρόφιμα Τροφές ελεύθερες από Fodmaps Οι 3 φάσεις της δίαιτας 2η φάση (8-12 εβδομάδες) 3η φάση – Εξατομίκευση! Το πρωτόκολλο της Low Fodmap Diet μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στις περιπτώσεις που αναφέραμε και να σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα που καιρό σε ταλαιπωρούν! Ωστόσο, προτείνεται πάντοτε να συμβουλεύεσαι το γαστρεντερολόγο σου καθώς οι ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες όπως η κοιλιοκάκη ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Βιβλιογραφία:
Όπως και άλλα γνωστά διατροφικά πρωτόκολλα σαν την Keto diet, την gluten-free diet και την Paleo, η δίαιτα Low Fodmap ανήκει σε εκείνες που αποκλείουν συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού μας συστήματος που προκαλούν φουσκώματα και ενοχλήσεις, όπως στην υπερανάπτυξη βακτηρίων του εντέρου (Small intestinal bacterial overgrowth). Το σκεπτικό πίσω από το πρότυπο που παρουσιάζουμε, είναι ο αποκλεισμός των «ύποπτων» τροφίμων και η σταδιακή επανεισαγωγή τους στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να διαπιστώσεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε επιβαρύνει και να το αφαιρέσεις από τις διατροφικές σου επιλογές.
Προκειμένου να ακολουθήσουμε την παραπάνω δίαιτα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα τρόφιμα με την υψηλότερη, χαμηλότερη και μηδενική περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ομάδες τροφίμων που επί της ουσίας δεν περιέχουν υδατάνθρακες όπως είναι το κόκκινο & το λευκό κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και φυσικά τα λίπη και τα έλαια. Εξαιρέσεις μπορεί να αποτελούν το επεξεργασμένο κρέας και τα αλλαντικά που σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να αποφύγετε!
1η φάση (2-6 εβδομάδες)
Στην πρώτη φάση της Low Fodmap δίαιτας, επίλεξε τρόφιμα ελεύθερα σε fodmaps (βλ. 3η κατηγορία) και αντικατέστησε τα τρόφιμα από την κατηγορία των υψηλών με αυτά των χαμηλών σε fodmaps τροφών. Για παράδειγμα, αντί για μήλο ή κεράσια διάλεξε το πορτοκάλι ή τα σταφύλια για το σνακ σου! Αντίστοιχα, απομάκρυνε για λίγες μέρες τα όσπρια απ’ το διαιτολόγιό σου – μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
Σε αυτή τη φάση, δοκίμασε να επανεισάγεις 1 τροφή την εβδομάδα (tip: ξεκίνα με αυτές που καταναλώνεις συχνά στην καθημερινότητά σου) και παρατήρησε αν εμφανίζονται πάλι συμπτώματα. Σε αυτό το στάδιο καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου έναν ειδικό με καλές γνώσεις διατροφής που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις τι σε ενοχλεί και τι όχι. Για παράδειγμα, μπορεί να σε ενοχλούν οι πολυόλες και όχι οι φρουκτάνες. Ένας ειδικός διατροφής θα κάνει αυτή τη διαδικασία να φανεί πολύ πιο εύκολη!
Φτάνοντας στο τέλος, έχεις διαπιστώσει σε τι είσαι ευαίσθητος/η ώστε να το αποφεύγεις όσο είναι δυνατόν. Μπορείς να ακολουθήσεις πια ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, χωρίς περιττούς αποκλεισμούς αλλά ταυτόχρονα απαλλαγμένο από τις τροφές που σου προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα!
Monash University (2019), High and low FODMAP foods. Retrieved from https://www.monashfodmap.com/about-fodmap-and-ibs/high-and-low-fodmap-foods/
Mansueto, P., Seidita, A., D’Alcamo, A., & Carroccio, A. (2015). Role of FODMAPs in Patients With Irritable Bowel Syndrome. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, 30(5), 665–682. https://doi.org/10.1177/0884533615569886
Eswaran, S., Tack, J., & Chey, W. D. (2011). Food: the forgotten factor in the irritable bowel syndrome. Gastroenterology clinics of North America, 40(1), 141–162.
Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 8, Αθήνα 106 74, Ελλάδα Αθήνα, Αττικής 106 74 Ελλάδα
Εδώ δεν κάνουμε δίαιτα.. εδώ χτίζουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !
Το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει και φέτος πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω σε θέματα.
Μια παράσταση για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 2,5 ετών και την πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου!
Μια διαδραστική παράσταση για βρέφη από 10 μηνών, με ηθοποιούς και κούκλες, μουσική, χορό, παιχνίδια και χριστουγεννιάτικα στολίδια!
Μια ιστορία που μιλάει με απλό τρόπο στα παιδιά για την τεράστια αξία της φιλίας και μας μαθαίνει ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει μια λύση!